ZDRAVLJE

POGLED NA RUKE MOŽE OTKRITI OPASNU INFEKCIJU SRCA: OVE SKUPINE SU NAJUGROŽENIJELiječnici su izdali upozorenje o zabrinjavajućem znaku na vašim rukama koji bi mogao biti simptom tihe prijetnje.

Endokarditis, rijetka i potencijalno smrtonosna infekcija endokarda, unutarnje opne srca, obično je uzrokovana ulaskom bakterija u krvotok i njihovim putovanjem do srca. I dok simptomi mogu varirati od noćnih znojenja do otjecanja stopala, drugi znak može biti prisutan na dlanovima. Ako primijetite crvene ili ljubičaste mrlje na dlanovima ili prstima, preporučljivo je potražiti savjet liječnika opće prakse, prenosi Mirror.

Endokarditis je vrlo rijedak kod osoba s normalnim srcem koje nemaju druge rizične faktore, ali simptomi ponekad mogu naglo početi i biti ozbiljni – u nekim slučajevima čak smrtonosni.

Iako je srce obično dobro zaštićeno od infekcija, bakterijama može biti lakše zaobići imunološki sistem kod osoba koje imaju umjetni srčani zalizak, kongenitalne srčane bolesti, hipertrofičnu kardiomiopatiju – gdje su stanice srčanog mišića uvećane, a stjenke srčanih komora zadebljane, oštećene srčane zaliske ili su  već su imale endokarditis.

Početni simptomi endokarditisa slični su gripi i uključuju visoku temperaturu, drhtavicu, glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima. Bez liječenja, infekcija oštećuje srčane zaliske i narušava normalan protok krvi kroz srce. Endokarditis se liječi kurom antibiotika koji se primjenjuju putem infuzije, i za to će biti potrebno da budete primljeni u bolnicu. Također je moguće poduzeti hirurški zahvat za popravak ili zamjenu oštećenog zaliska ili za drenažu apscesa.  Endokarditis je ozbiljna bolest, pogotovo ako se razviju komplikacije, a rana dijagnoza i liječenje su ključni kako bi se poboljšala prognoza stanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top