Podaci Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, u posljednja tri i po mjeseca, pokazauju da 90 posto umrlih od COVID-19 nisu bili vakcinisani, navodi se u informaciji koju je danas usvojila Tuzlanskog kantona (TK).

Prisustvo više hroničnih bolesti je takođe jedan od faktora koji direktno utječe na smrtni ishod, navodi se u današnjoj informaciji, a smrtni ishod je u 84 posto slučajeva registriran u dobnoj skupini starijih od 65 godina.

– U zdravstvenim ustanovama na području TK, od 1. augusta do 14. novembra ove godine, prikupljena su 33.602 uzorka, a kod 7.347 potvrđen SARS-CoV-2 virus. Na osnovu toga evidentno je usložnjavanje epidemiološke situacije početkom septembra. Nakon skoka procenta pozitivnih uzoraka u trećoj sedmici septembra, u naredne dvije sedmice situacija blago stabilizirala, ali da je početak oktobra donio novo pogoršanje. U ovom periodu 995 osoba je trebalo bolničko liječenje, a preminulo je 316 osoba – navodi se u informaciji.

Kada je u pitanju obrazovani sistem, u osnovnim školama se 545 učenika nalazi u izolaciji zbog COVID-a, a kod 145 učenika osnovnih škola je potvrđen COVID-19, što je 0,39 posto od ukupnog broja učenika. U srednjim školama je 261 učenik u izolaciji zbog COVID-19, a kod njih 109 je potvrđen COVID, što je 0,75 posto od ukupnog broja učenika. COVID-19 je preboljelo 207 učenika osnovnih i 544 učenika srednjih škola.

Od ukupnog broja nastavnog osoblja u školi je trenutno registrirano 75 pozitivnih ili 1,5 posto. COVID su preboljela 622 nastavnika, dok ih je u izolaciji zbog COVID-19 njih 77.

Na području Tuzlanskog kantona do sada je aplicirano 200.110 doza vakcina, od čega je 107.311 osoba vakcinisano prvom dozom vakcine, 92.626 osoba vakcinisano sa obje doze vakcine protiv COVID-19, dok su 173 osobe primile i treću dozu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…