Na županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje 44-godišnjem Amiru E. koji je krajem aprila nožem ubio stanodavku Jasnu Z. u centru Zagreba.

Prema optužnici, on je nakon svađe napao ženu nožem te joj zadao oguljotine kože vrata i ramena. Nakon toga joj je zadao 26 reznih rana po tijelu. Prevezena je u bolnicu, gdje je preminula u maju.

Vještak psihijatar je u svom vještačkom nalazu zaključio da se kod optuženog radi o teškim psihičkim smetnjama koje su verificirane pod tri ozbiljne dijagnoze, piše Jutarnji list.

“U skladu s time, kao i kroz medicinsku dokumentaciju u spisu, u inkriminirano vrijeme bio je bitno smanjeno ubrojiv. Činjenica da on može rekonstruirati događaj, ali ne u potpunosti, je analogna ocjena. U svakom slučaju smatram pozitivno što okrivljeni shvaća važnost psihijatrijskog tretmana. S obzirom na to da se radi o težim smetnjama i bitno smanjenoj ubrojivosti tempore criminis, ako ne bi bilo provedeno psihijatrijsko liječenje, postoji rizik od ponavljanja sličnog ili težeg kaznenog djela”, rekao je.

Amir E.: Zatvor mi smeta, potreban mi je mir

Amir E. na to je reagirao tražeći da ne bude smješten u zatvor.

“U odnosu na moje to duševno stanje, kao posljedica rata valjda, zatvor mi smeta i potreban mi je mir. Pa ako bi se moglo predložiti da idem u bolničku ustanovu odležati”, kazao je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…