ZDRAVLJE

Po prvi put, naučnici pokazali strukturne promjene u mozgu tokom menstruacijeJeste li upoznati s činjenicom da navale hormona mijenjaju vaš mozak? Naime, naučnici iz Amerike, proveli su istraživanje u kojem je sudjelovalo 30 žena sa svrhom promatranja svih važnih promjena u mozgu za vrijeme njihova menstrualnog ciklusa.

Ako žene na pravi način ne brinu o svom psihičkom zdravlju tokom tog perioda, moguće je da može doći do razvoja paničnog poremećaja. Međutim, ne treba očajavati, mnogima će se emocije stabilizirati prolaskom PMS– a.

Završetkom njihova istraživanja, dokazano je da sve viđene promjene u mozgu, ipak nisu rezultat isključivo pojave menstruacije, već i drugih faktora.

– Ovo su prvi rezultati o promjenama u mikrostrukturi moždane bijele mase i debljini moždane kore koje se podudaraju s hormonima menstrualnog ciklusa, prenosi Science Alert.

Konkretno, neposredno prije ovulacije, kod ispitanica je primijećena promjena u bijeloj tvari, što ukazuje na brži prijenos informacija. Hormon koji raste prije ovulacije i pomaže stimulirati jajnički folikul, bio je povezan s debljom sivom tvari. Progesteron, čija razina raste nakon ovulacije, povezan je s povećanjem tkiva i smanjenim volumenom cerebrospinalne tekućine.

Za sada nije poznato kako ove promjene točno utječu na mozak, ali svakako mogu pomoći u većem razumijevanju oko same pojave predmenstrualnog sindroma(PMS) koji se kod žena pojavljuje, ovisno o fazama menstrualnog ciklusa i to u obliku psihičkih i psihičkih tegoba.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top