U Kantonalnom sudu Mostar jučer je  izrečena presuda Alenu Begluku (36), Jozi Markiću (37) i Enisu Mandalu (36), koji su optuženi u slučaju poznatom kao „Orka“, a u kojem se terete za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

Tako je Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Elis Sultanić ovu trojku osudilo za krivična djela razbojništva i teške krađe i to, Begluka na 7,5 godina, Markića na 5,5 godina, a Mandala na 2,5 godine zatvorske kazne.

Advokati optuženih, Branko Karadeglić, Nada Dalipagić  i Adnan Beganović su najavili podnošenje žalbe na ovu presudu prema Vrhovnom sudu F BiH,a isto će, kako nam je potvrđeno, po dobijanju pismenog otpravka učiniti i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Inače, Begluk, Markić i Mandal su dio grupe od 12 osoba koliko ih je bilo obuhvaćeno optužnicom i oni se, za razliku od ostalih nisu nagodili s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Među onima koji su se nagodili s Tužilaštvom HNK, podsjetimo, je i Rahman Begluk (34), koji je označen kao vođa bande, a kojem je, prema sklopljenom sporazumu o priznanju krivice izrečena zatvorska kazna u trajanju od sedam godina.

Ova grupa se, prema optužnici, a nakon hapšenja u akciji koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP), teretila da su od 2014.godine pa sve do septembra 2019., kada su uhapšeni, počinili više od 20 razbojništva i teških krađa na pdoručju Hercegovine,a li i Kantona Sarajevo.

Nijedan od njih jučer nije prisustvovao izricanju presude. Markić i Begluk  su nakon godinu i po pritvora pušteni da se brane sa slobode. U međuvremenu je Markić zbog drugog krivičnog djela ponovo pritvoren, a u pritvoru je i Mandal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

POTRESNI DETALJI TRAGEDIJE U ZENICI: Mirnes sinu poslao poruku i nagovijestio samoubistvo

Bosanskohercegovačka javnost još je u šoku nakon tragedije koja se dogodila jučer…

EKSKLUZIVNO: Pogledajte snimak mjesta gdje je Zeničanin počinio samoubistvo u Talamima

Kako je naš portal već objavio u Talamima kod Zenice pronađeno je…

Saobraćajna nesreća u BiH: Pijani vozač udario u dva automobila

Večeras je u Bijeljini došlo do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala tri…

Zbog ubistva Nesiba Halilovića uhapšene dvije osobe: “Došli u kombiju i napali ga nožem i palicom”

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je jučer u popodnevnim satima lišio slobode…