Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Posjeta dolazi u trenutku zategnutih odnosa između predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i bh. političara zbog njegovih izjava o genocidu u Srebrenici.

Komentirajući sinoćnje događaje u NSRS-u gdje je protuustavno pokrenut proces otimanja nadležnosti od države, Plenković je rekao da je Hrvatska protiv bilo kakvih separatističkih težnji i bilo kakvih odluka koje destabiliziraju ionako tešku situaciju u BiH.

“Mislimo da BiH treba novi izborni zakon i fokus na unutarnje reforme, koje će dovesti do ispunjavanja 14 mjera za dobivanje statusa zemlje kandidata za EU. To će ne samo ojačati evropske perspektive BiH, nego donijeti i jedan novi zamah optimizma društvu i povećanje funkcionalnosti BiH. To je u interesu svih naroda u BiH, svih građana BiH, svih susjeda i nas”, kaže Plenković.

Plenković je dodao da su pojedine Milanovićeve izjave sramotne i da je jako loše ako to prijeđe granicu i ugrozi kredibilitet Hrvatske.

“Moj dolazak nije dizanje tenzija, nego suprotno. U BiH idem nakon intenzivnih međunarodnih aktivnosti. Radimo veliki međunarodni napor, ovo je širi napor da se pozicioniramo kao razuman akter koji smiruje tenzije i daje doprinos tamo gdje može”, rekao je Plenković.

Tokom Plenkovićeve posjete planiran je sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom i delegacijom Vijeća ministara te sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Osim sastanaka u navedenim institucijama, Plenković bi se trebao susresti s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, kao i sastanak u Mostaru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…