Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je na samitu EU upoznao kolege iz drugih članica o stanju u BiH i najavio da će BiH biti posebna tema na jednom od budućih samita, najvjerojatnije u prvoj polovini sljedeće godine.

Plenković je rekao da je u okviru rasprave o spoljnopolitičkim temama upoznao kolege o svojoj nedavnoj posjeti BiH, utiscima o političkom stanju, te o ključnim tačkama u posljednje tri decenije u vezi sa našom zemljom od devedesetih godina, Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom, te presudom Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

On je govorio i o aktuelnim naporima za ispunjavanje kriterijuma EU i o pitanju izborne reforme kako bi se obezbijedila ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, prenose hrvatski mediji.

– Mislim da sam naišao na veliko razumijevanje sa tom analizom, budući da je bitno da se na ovom najvećem nivou osvijetle nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tome tragu ćemo nastaviti i sljedeće godine za vrijeme francuskog predsjedavanja, rekao je Plenković nakon završetka samita EU.

On je dodao da je francuski predsjednik Emanuel Makron pozitivno reagovao na njegovo izlaganje i da je najavio da će se i francusko predsjedanje EU baviti temom jugoistoka Evrope.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…