Hrvatski premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku na vrhu EU u Bruxellesu komentirao je stanje u susjednoj BiH, kao i problem ilegalnih migracija kojem je izložena Hrvatska ali i druge europske države, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u izjavi tijekom završnog dana sastanka na vrhu Europske unije u Bruxellesu osudio je nedavne izjave srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, za koje je ocijenio kako vode prema destabilizaciji BiH, te naglasio kako se Hrvatska vlada nastavlja zalagati za cjelovitost i neovisnost BiH.

Dodao je kako se tokom rasprave u Bruxellesu založio i za legitimnu i ravnopravnu zastupljenost triju konstitutivnih naroda u najvišim političkim tijelima BiH.

Govoreći o situaciji s ilegalnim migracijama na granicama Hrvatske, ali i na vanjskim granicama Europske unije, Plenković je izjavio kako EU nastoji akcijskim planovima pomoći nekolicini država koje nisu EU članice, da na bolji i efikasniji način pristupaju nezakonitim migracijama.

„Jedna od država za koju ćemo posredno prihvatiti akcijski plan je BiH. Čujemo glasove naših kolega s Baltika gdje dirigirano dolaze avioni migranata u Bjelorusiju, nakon toga ih se gura, praktički fizički, prema granicama baltičkih država, da na nezakonit način uđu u EU. To je ono što Hrvatska već godinama doživljava na svojoj granici i mi ćemo istaknuti kako smo pripravni za Schengen te kako smatramo da se EU najbolje štiti tako da se zaštiti vanjska granica. To je u ovom slučaju grčko-turska i bugarsko-turska granica. Na taj način, iz našega kuta istočnomediteranske, zapadnobalkanske rute bi problema bilo manje”, izjavio je Milanović.

Istaknuo je kako hrvatsku granicu čuva 6.500 hrvatskih policajaca te kako je Hrvatska ispunila sve tehničke preduvjete za Schengen, ocijenivši kako je članstvo Hrvatske u Šengenskom prostoru stvar političke odluke za koju se očekuje kako će biti donesena 2022. godine.

Čelnici država članica EU danas nastavljaju sastanak na vrhu u Bruxellesu raspravom o migracijama i digitalnoj transformaciji nakon jučer održane rasprave o cijenama energije.


Izvor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…