Radica Brkušanin živi potpuno sama u drvenoj kolibi bez struje i vode, a hrani se onim što pronađe u šumi.

Međutim, kad dođe zima snježni nanosi su ogromni pa niti ima pečurki, niti šumskih plodova pa je ova starica na ivici gladi vrlo često.

Učiteljica Vanja Nikolić iz obližnjeg sela Maglič obišla je Radicu polovinom novembra, ali nije prihvatila nikakvu pomoć.

– Išli smo da joj odnesemo namirnice znajući da živi jako teško i u nehumanim uslovima, naročito sada kad je pred njom jako težak period. Snegovi na vrhu Čemernog su preko dva metra, a temperatura i preko deset stepeni ispod nule. Međutim, znali smo šta nas čeka, ona ne prihvata bilo kakvu pomoć, sve što smo joj donjeli odbila je ne želeći da razgovara. Plaši me da ovu zimu neće preživeti – kazala je za RINU učiteljica Vanja.

Ono što plaši dodatno jeste što osim što nema hrane, ove zime ona nema dovoljno ni drva. Dok je bila mlađa mnogo lakše se snalizila i uspjevala je da doskoči surovoj prirodi u kojoj živi. Ali, sada kad je ušla u osmu deceniju života ne može više sama iako tuđu pomoć odbija.

– Viđena je da je sišla u obližnje selo koje je daleko dva ipo sata peške od njene kuće. Morala je proći kroz šumu gde su predatori mogli da je pojedu. Viđena je u pola sedam ujutru kod poznanika, pretpostavljam da ju je neka velika muka natjerala. Ta porodica u kojoj žive majka i sin dali su joj mesa koje je ponela da ima da prezimi. To samo dodatno potvrđuje da je u nikad težoj situaciji, jer drugačije nikad ne bi došla po pomoć. Izuzetno je ponosna i gorda, ali i poznata po tome što teško prihvata bilo kakvu pomoć – kazala je Nikolićeva.

Da je jako nepovjerljiva prema ljudima koje ne poznaje, govari i činjenica da kad su zvali Centar za socijalni rad kako bi pokušali da je sklone na sigurno i njih je dočekala neprijateljski nastrojeno i ostalo je na tome da razmotre šta je najbolje za nju.

– Smatram da ne bi bilo dobro da je premještamo iz njenog prirodnog okruženja. Možda bi trebalo da je zbrinemo u njenom selu u mjestu Orla Glava gdje ima svoje imanje ali nema objekat u kom bi prezimila. Morao bi da joj se zakupi ili kontejner ili neka stara kuća, ili ćemo biti prinuđeni da joj nedjeljno nosimo hranu. Ona ako ima hranu i drva njoj novac ne treba – rekla je Vanja i dodala:

– Ne smijemo dozvoliti da ova žena borac poklekne u surovim uslovima, moramo joj nekako pomoći da preživi. Iako odbija pomoć, ona ne može sama – zaključila je učiteljica iz Magliča, prenosi Žena Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…