Evropa je gotovo potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Mnoge zanima gdje sve bh. građani imaju mogućnost putovanja za predstojeće praznike, ali i koja je opasnost od putovanja u inozemtsvo, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju.

Većina Evropskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila. Sugovornik BHRT-a podijelio je iskustva iz Švicarske.

Tražili su PCR test, sad ne znam kakvo će stanje biti kad se budem vraćao, stalno se nešto mijenja”, kaže Željko Trišić.

Turističke agencije nude novogodišnje aranžmane pretežito za zemlje bivše Jugoslavije. U ponudi su i putovanja na neke daljnje destinacije, poput Dubaija, Maldiva i Istanbula, gdje je dozvoljen boravak turista uz dokaz o vakcinaciji ili PCR test.

Vanja Savić iz turističke agencije u Banjoj Luci kaže kako je Evropa zatvorena za bilo kakve događaje.

Stanje tamo je opet dosta ozbiljno tako da ne primaju turiste ni individualno, a posebno organizirano, pa baš morate imati dobar razlog za navesti ako putujete uz priložene dokaze – pojašnjava Savić .
Bilo koji da je razlog putovanja, dodatne mjere opreza su neophodne uz sve poznate epidemiološke zbog novog soja koji se brže širi od trenutnog delta.

Načelnica Službe obiteljske medicine DZ Banja Luka dr. Kosana Stanetić kaže kako je povećan oprez i za boravak na otvorenome.

Ako putujete, obvezna je distanca i na otvorenom, a ako je to nemoguće obvezna je maska – kaže Stanetić.
Dok epidemiolozi nisu i neće predlagati zaključavanje i u BiH zbog novog soja, imunolozi smatraju kako je neophodna veća kontrola na granicama.

Prije putovanja dobro se informirajte o pravilima ulaska u neku zemlju. Te ifnormacije možete pronaći na stranici Ministarstva sigurnosti BiH, gdje jednostavno ukucate zemlju u koju putujete, pa je tako moguće provjeriti točne informacije. Ili se možete informirati i na službenim stranicama Ministastva za vanjske poslove zemlje u koju idete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…