“Planirali smo mjesec dana testne proizvodnje a da april bude mjesec u kom ćemo početi rad u punom kapacitetu. Drago mi je da imamo i podršku rukovodstva općine i nadam se da će vrijeme koje je pred nama biti uspješno za sve nas”, poručio je Arslan Kavgić.

Objekat bivše fabrike za proizvodnju kreveta “Napco beds” u Petrovu uskoro bi mogao dobiti nove vlasnike koji planiraju otvaranje svoje fabrike sa istim proizvodnim programom i zapošljavanje oko stotinu radnika.

Ovo je rečeno na sastanku koji je ove sedmice održan u kabinetu načelnika općine Petrovo Ozrena Petkovića sa vlasnikom firme “Kavgico” Živinice Arslanom Kavgićem, zainteresovanim za kupovinu bivšeg Napka.

“U našoj fabrici u Živinicama proizvodimo garniture za sjedenje a prema ugovoru sa našim partnerima iz Njemačke u narednoj godini počet ćemo proizvodnju boxspring kreveta. Znači, mi ćemo otvoriti potpuno novu fabriku a namjera nam je da ona bude upravo u općini Petrovo, u objektu bivšeg Napka, iz više razloga. Prije svega objekat zadovoljava sve potrebe za otvaranje pogona, velika je prednost blizina Živinicama a posebno je važna činjenica da na ovom prostoru imamo ljude sa višegodišnjim iskustvom”, rekao je Arslan Kavgić.

Naglasio je da je sastanak sa načelnikom općine i njegovim saradnicima imao za cilj da se rukovodstvu općine predstave planovi i namjere za ulaganje na ovom prostoru.

Načelnik Petković je izrazio nadu da će planovi biti ostvareni i da će objekat bivšeg Napka čim prije dobiti nove vlasnike koji će pokrenuti proizvodnju.

Sa sastanka u Opštini

“Na sastanku je istaknuto da je, pored dogovora sa bankom koja prodaje objekat, veoma bitno i obezbjeđenje radne snage. Nadam se da će biti dovoljan broj zainteresovanih radnika neophodnih za pokretanje proizvodnog procesa, a obzirom na uslove koji će im biti ponuđeni, prije svega mislim na visinu ličnog dohotka, vjerujem da tu neće biti problema”, istakao je Petković.

A kada su u pitanju uslovi, Kavgić je istakao da će početna plata sa toplim obrokom za radnike u šivaoni biti 950 KM, a za tapetare i zaposlene u mašinskom odjeljenju oko 1.250 KM.

“Podrazumijeva se da će svi radnici biti osigurani, da će se porezi i doprinosi plaćati na kompletan iznos ličnih primanja. Bit će obezbijeđeni i troškovi prevoza, korištenje godišnjih odmora i sve drugo što je zakon propisao kada su u pitanju prava radnika”, istakao je Kavgić.

Sastanku su se pridružili i voditelji proizvodnih sektora Napca, kojima su iste pozicije ponuđene i u budućoj firmi. S njima je dogovoreno da ostvare kontakt sa bivšim Napkovim radnicima u toku ove sedmice, kako bi menadžment firme Kavgico sa svima njima održao sastanak narednog ponedjeljka piše Slobodna-Bosna

“Naš plan je da kupovinu objekta okončamo do nove godine, u januaru i februaru da izvršimo sanaciju objekta i instaliranje mašina i opreme a početkom marta da radnici uđu u pogon. Planirali smo mjesec dana testne proizvodnje a da april bude mjesec u kom ćemo početi rad u punom kapacitetu. Drago mi je da imamo i podršku rukovodstva općine i nadam se da će vrijeme koje je pred nama biti uspješno za sve nas”, poručio je Arslan Kavgić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…