ZDRAVLJE

PILA SAM OVO UMJESTO OBIČNE VODE SVAKO JUTRO: EVO ŠTA MI SE DESILOBilo da je riječ o vrućoj vodi s limunom, čaju ili kafi, nutricionisti su objasnili kako koje piće utiče na organizam ako ga popijete ujutro čim se probudite.

Većina stručnjaka savetuje da ujutro popijete vodu čak i ako niste žedni jer je to vašem organizmu najpotrebnije da se rehidrira nakon noćnog sna.

Međutim, ne morate popiti vodu, već možete da odaberete piće koje volite i želite.

Iako pristalice keto dijete ujutro piju tzv. Bulletproof kafu (s dodatkom putera ili MCT uljem), nutricionisti ipak nisu impresionirani tim trendom.

-Ako baš toliko volite da stavljate puter ili kokosovo ulje u kafu, onda samo naprijed. Lično nisam ljubitelj, a kao nutricionista mogu vam reći da to definitivno nije zdravo. Uz to, nijedna studija nije dokazala da je to način na koji ćete lakše izgubiti kilograme”, dodala je Ruz.

Nutricionistkinja Amanda Frankini posebno je naglasila da napici za detoksikaciju nemaju nikakvu korist za organizam.

Također, važno je naglasiti i to da ni energetska pića, koja često budu jutarnji izbor, nisu dobra za organizam i ne donose nikakve benefite.

I dok su sokovi s godinama stekli lošu reputaciju, Ruz je istakla da je povremeno konzumiranje jedne čaše soka od narandže sasvim u redu.

Nutricionista Tobi Smitson, kojem je otkriven dijabetes u osmoj godini života, kaže da svako jutro skuva dovoljne količine čaja za čitav dan.

Stručnjaci također naglašavaju da ispijanje tople vode s limunom nema nikakve “magične” efekte, ali ukoliko se neko osjeća lijepo dok to konzumira, onda može bez problema da nastavi, jer to piće nikako ne škodi.

Ipak, dodali su da je umjesto vode s limunom bolje popiti zeleni čaj s limunom jer ćete tako dobiti i antioksidanse.

Bez obzira na sve, stručnjaci su saglasni da je vaš prvi gutljaj dana važan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top