ZDRAVLJE

PILA JE JABUKOVO SIRĆE 30 DANA, PA JE BUKVALNO ZANIJEMILA: ZBOG ONOG ŠTO JOJ SE DESILO, SVIMA KAŽE DA URADE ISTOVjerovatno čak i vrapci znaju starinski trik za mršavljenje – kašika jabukovog sirćeta razmućena u vodi!

Prije opsesije različitim prirodnim napicima koji magično tope salo i skidaju kilograme koji na Internetu niču kao pečurke poslije kiše, postojala je usmena legenda o takvom dejstvu jabukovog sirćeta. Uprkos tome što je ovoj “metodi” popularnost opala, malo je žena koje su zapravo prestale da vJeruju u istu, pa s vremena na vrIJeme sasvim sigurno čujete prijateljicu kako planira da je isproba – ponovo.

No, novinarka portala “Eat This, Not That” Kajla Garitano riješila je da provjeri koliko istine zapravo ima u tvrdnji da jabukovo sirće pomaže u gubitku kilograma. Kajla kaže da je tokom ovog izazova primijetila brojne benefite, ali mršavljenje nije bilo jedno od njih.

-Poslije mnogo istraživanja jabukovo sirće pila sam po sljedećoj recepturi: 250 ml vode, jedna kašika čistog meda, malo cimeta i 2 kašike jabukovog sirćeta. Ovo je umanjilo jačinu ukusa sirćeta, a pored toga cimet i med dodatno pomažu organizam i doprinese opštem zdravlju. Ovu mješavinu sam odlučila da pijem svako jutro tokom cijelog jednog mjeseca, prije nego što bih popila ili pojela bilo šta drugo. Ovo je trebalo da mi pomogne da očistim telo i pospješim varenje”, započela je svoju priču Kajla.

Nakon što bi popila ovaj miks, Kajla je tokom dana jela i pila u uobičajenim količinama. Prvog dana kada je krenula sa izazovom se izmjerila i zabilježila svoju težinu, a potom je jednom sedmično tokom 30 dana ponovo stajala na vagu i bilježila promjene.

-Evo šta sam primijetila: jabukovo sirće je obuzdalo moj apetit. Ovo je bila najuočljivija promjena. Iako sam i dalje jela tri glavna obroka, nisam bila gladna tokom dana. Ograničila sam grickanje, a tokom obroka sam jela manje nego inače. Ipak, iako sam jela manje hrane, važno je napraviti razliku između namirnica zbog kojih ćete smršati i onih koje nemaju takvo dejstvo. Samo po sebi jabukovo sirće mi nije pomoglo da smršam. Međutim, vjerujem da je moglo da mi pomogne da izgubim kilograme da sam to kombinovala sa zdravom ishranom i vježbanjem”, istakla je ova novinarka.

Kajla je primijetila i da jabukovo sirće definitivno pomaže kod varenja: “To je možda bilo jer sam ga pila pijre kafe, koja je blagi diuretik. Također, poznato je da jabukovo sirće može da spriječi gasove i nadimanje. Moj stomak je zahvalan za ovo, svakako”.

Ona je zaključila i da joj je bilo naporno da ga ispija svako jutro, ali i da ujedno vjeruje da jabukovo sirće ipak može da donese neke benefite.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top