Europarlamentarac Tonino Picula gostovao je u Newsroomu na N1 gdje je govorio i o nestabilnostima u Bosni i Hercegovini gdje je rekao kako je sada prava prilika tzv. geopolitičkoj komisji da intervenira u BiH zbog ponašanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Svakako da smo zabrinuti, mi smo upravo ovdje u Strasbourgu u posljednih mjesec i pol dana dva puta intervenirali upozoravajući europske insitucije na situacije u BiH koje izlaze iz onog okvira kako je EU navikla da stvari ne funkcioniraju u BiH. Pri tome mislim na sve provokativnije poteze Milorada Dodika. Tražili smo da EU i sve njezine institucije počnu vrlo ozbiljno razmatrati određene aktivnosti kako ne bi bili iznenađeni eventualnom eskalacijom krize u BiH. Naravno da nema nikakve neizvjesnosti kada analiziramo ponašanje Milorada Dodika, on će nastaviti sa svojom politikom, no izvor neizvjesnosti je kako će međunarodna zajednica reagirati na ono s čime je Dodik suočava. Evo prave prilike tzv. geopolitičkoj komisji da intervenira u prostoru koji graniči s EU”, rekao je na početku.

Dodaje i kako u Hrvatskoj, očito, postoji više percepcija stanja u BiH:

“Ja se nadam da je to prije svega rezutat untarnjepolitičkog rivaliteta u RH, a ne neka vrsta shizofrenog pogleda na BiH jer to bi doista bilo štetno za RH, koja mora biti itekako zainteresirana, najzainteresiranija od svih članica da BiH prosperira, odnosno da savladava sve prepreke. Sada se radi o održivosti kao zemlji i tu bi Hrvatska zaista trebala dati svoju pomoć i biti spremna”, veli o dodaje;

“Ja bih za početak bio zadovoljan da različita retorika, koja se može čuti u Hrvatskoj, ne pogoršava odnose u BiH. Naš strateški cilj mora biti jedinstvena BiH, ali BiH koja poštuje prije svega svoj Ustav, to je država dva enetiteta, i tri konstitutivna naroda i u kojoj se svi moraju osjećati sigurno”.

Govorio je i o potencijalnom ulasku BiH u EU:

“Budimo realni, 26 godina nakon Daytonskog sporazuma nitko nije vjerovao da će takav sustav biti moguće održati u trenutku ulaska BiH u EU. To je bio sustav koji je zaustavio rat, no kako BiH pristupa EU, on je nametnuo određena ograničenja zemlji. Pravo je pitanje kako doći do određenih promjena u BiH, ne bi bilo dobro da se BiH još jednom nameče cijeli paket ustavnih promjena izvan BiH. Daytonske institucije pokazuju da ne mogu rješavati probleme u BiH.

Jedan od razloga zašto imamo lošu, napetu situaciju ne samo u BiH, nego u gotovo svim zemljama Balkana je i to apstiniranje institucija EU od nastavka proširenja EU. Nikome nije stalo do priključenja zemalja Zapadnog Balkana. Nije tu samo riječ o BiH, i Crna gora je već godinu dana u stanju nestabilnosti”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…