Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg ponovio je da je ova zapadna političko-vojna alijansa zabrinuta zbog tenzija u Bosni i Hercegovini (BiH).

Posebno je naglasio “zapaljivu retoriku” člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je vladajuća stranka u entitetu Republika Srpska (RS).

“Naša briga u BiH je naravno svaki pokušaj potkopavanja multietničkih institucija, a posebno Oružanih snaga, koje su jedna od najuspješnijih multietničkih institucija u BiH. NATO je bio važan u pomaganju izgradnje Oružanih snaga BiH kao jake multietničke institucije. Stoga smo zabrinuti zbog zapaljive retorike gospodina Dodika i RS-a”, naglasio je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Rigi 30. novembra.

Slično je izjavio i tokom ranije posjete Crnoj Gori 23. novembra rekavši da “saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH”.

O Dodiku širom svijeta

Dodik je svojim istupima o mogućem odcjepljenju entiteta RS i osnivanju posebne vojske pokrenuo raspravu i na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta 24. novembra.

Prozvan je kao “glavni akter krize u BiH” koju su neki eurozastupnici nazvali “najgorom od rata” i zatražili sankcije protiv njega. Portugalski eurozastupnik Pedro Marques iz kluba socijalista je ustvrdio da je “BiH ponovo na rubu kolapsa”.

“Ne možemo dopustiti ludilu nacionalizma da opet prevagne. Treba razmotriti mogućnost sankcija”, kazao je Slovenac Klemen Grošelj (Renew).

Angel Džambazki, bugarski zastupnik iz redova Evropskih konzervativaca i reformista ocijenio je da “stvaran problem dolazi iz Moskve ili Beograda”.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula iz redova socijalista na taj je popis dodao i Budimpeštu.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis pozvao je tom prilikom političke čelnike u BiH na “deeskalaciju” i na dijalog.

“EU duboko žali zbog političke krize u BiH i osuđuje blokadu državnih institucija”, rekao je slovenski šef diplomacije Anže Logar u ime Vijeća EU i pozvao sve političke čelnike BiH da se odreknu “provokativne i dijeleće retorike” i da “rade na tome da se očuva integritet BiH”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…