ZDRAVLJE

PET MITOVA O RAKU PLUĆA U KOJE MORAMO PRESTATI VJEROVATIRak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema. Godišnje se otkrije više od 3000 novih slučajeva. Novembar je mjesec svjesnosti o raku pluća, bolesti za koju mnogi od nas misle da znaju ključne uzroke i simptome. Međutim, istina je da još uvijek postoje mnoge zablude u koje vjerujemo, uključujući mit da rak pluća pogađa samo pušače.

Mit: Rak pluća pogađa samo starije

Prema pulmologu Johnu Costellu iz klinike Mayo, rak pluća češći je kod starijih ljudi. Prosječna dob dijagnoze je 70 godina.

Mit: Samo pušenje uzrokuje rak pluća

Iako pušenje može povećati šanse za razvoj raka pluća, to nije jedini uzrok.

Costello dodaje: “Postoje karcinomi pluća koji su genetski i ne moraju biti povezani s pušenjem, kao i oni koji su uzrokovani izloženošću tvarima kao što su azbest i radon te pasivnom pušenju, iako su ti slučajevi relativno rijetki.”

Mit: Oštećenje pluća uzrokovano pušenjem ne može se poništiti

Prestanak pušenja može smanjiti rizik od razvoja raka pluća, ali ljekari poručuju da je puno bolje uopće ne početi pušiti.

Mit: Rak pluća uvijek je smrtonosan

Dijagnoza raka pluća ne znači sigurnu smrt, ali je ozbiljna. Prema dr. Costellu, rak pluća ima stopu preživljavanja od 60 posto tokom pet godina.

Dakle, ako ste zabrinuti zbog upornog kašlja, posjetite ljekara i obavite pregled što je prije moguće jer je rana dijagnoza vrlo važna za izlječenje.

Mit: Žene ne moraju brinuti o raku pluća koliko o drugim vrstama raka

Muškarci imaju veću vjerovatnost da obole od raka nego žene, ali ona je gotovo zanemariva (52 naprema 48 posto).

Dakle, pušili ili ne, obratite pozornost na simptome raka pluća, poput kašlja koji traje duže od dvije ili tri sedmice, ponavljajućih infekcija prsnog koša, otežanog disanja ili bolova pri disanju, i posjetite svog ljekara opće prakse ako imate ikakvih nedoumica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top