ZDRAVLJE

PENZIONISANI BH. PROFESOR SAVJETUJE: KAKO SE I TOKOM ZIME HRANITI ZDRAVO, KOJE NAMIRNICE JESTI I KOLIKO ČESTOObroci tokom zime trebali bi biti dobro osmišljeni kako ne biste proljeće dočekali sa nekoliko kilograma viška.

Tokom dana trebali bismo imati pet obroka, tri glavna i dva međuobroka sa razmakom od tri sata, kaže prof. dr. Midhat Jašić, penzionisani profesor nutricionizma na Tehnološkom i Farmaceutskom fakultetu u Tuzli.

JAČA APETIT I POTREBA ZA HRANOM

Na prvom mjestu je voće i povrće, čiji će vitamini i minerali, prema riječima našeg sagovornika, ojačati imunitet u borbi sa virusima i bakterijama.

Od voća prednost treba dati citrusima (mandarine, narandže, grejpfrut, limun…), naru, kiviju, koji obiluju prijeko potrebnim vitaminom C u borbi sa respiratornim infekcijama.

Meso i mliječni proizvodi opskrbit će organizam potrebnim proteinima. Jašić kaže da prednost treba dati bijelom nemasnom pilećem i purećem mesu, mladom siru, kiselom mlijeku i jajima, piše Faktor.ba.

SLOŽENI I JEDNOSTAVNI UGLJIKOHIDRATI

Od složenih ugljikohidrata, koji će organizam opskrbiti potrebnom energijom, vlaknima, ali i serotoninom koji će djelovati antidepresivno, Jašić preporučuje integralni hljeb, smeđu rižu i ječam.

Kako je zimi teško isplanirati obroke koji će organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima, mnogi posežu i za dodacima prehrani.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top