Novim sporazumom Vlade Federacije i rudara predviđeno je povećanje otkupne cijene uglja za 20 posto. To povećanje nema dodirnih točaka sa povećanjem električne energije – tvrde i rudari i prvi čovjek Elektroprivrede. S druge strane optimistični nisu ni građani a ni struka, poručuju da će do povećanja el. energije doći već naredne godine za gospodarska društva, a udar na džepove neće zaobići ni potrošače.

Na svako novo poskupljenje i udar na džepove građani u Bosni i Hercegovini odavno su navikli. Za pojedine nemaran odnos vlasti isključivo je posljedica samih građana, jer su sami glasali i izabrali. Za Sarajliju Izeta Jelića trenutni životni standard je težak s obzirom na činjenicu da rast cijena ne prati prihode.

– Ovo je trenutno stanje, vidite šta je sa energetskim sektorom. Suština je u tome da Bosna i Hercegovina nema industrijskih objekata i ne može narod da zapošljava i narod bježi vani. Zato nam je standard ovakav kakav jeste. Odakle će se penzije dobiti ako nema gospodarstva. Suština je u gospodarstvu, kazao je Izet Jelić.

Sa Izetom suglasni su i njegovi sugrađani. No, koliko razumijevanja imaju nadležni. 20% veća otkupna cijena uglja već dogovorena. Da li će doći do poskupljenja el. eneregije u narednom periodu nije siguran ni direktor Elektroprivrede pa tako od izjave da:

– Ukoliko bi se ispunili zahtjevi sindikata na način kako su definirani u ovom zahtjevu došlo bi do drastičnog povećanja el. energije – 29.11.2021.

Do toga da samo dan kasnije Andelija mijenja mišljenje.

– Ukoliko ovaj sporazum bude potpisan, u 2022. neće doći do povećanja cijene el. energije, a onda ćemo tamo u ’23. godini da vidimo, kazao je direktor EP BiH Admir Andelija.

A u 2023. godini građani će sigurno plaćati veću cijenu el. energije – stava je Amer Jerlagić nekadašnji direktor EP. Objašnjava da zahvaljujući upravo dogovorom sa rudarima u kojem je obvezna platiti sve zaostale obaveze prema radnicima, nadleženi će imati razlog više od FERKA tražiti povećanje cijene.

– Kako sada imamo povećanje cijene uglja za 20% a znamo da se EP BIH preko 75% energije proizvodi u termoelektranama znači tih 20% povećanja cijene ugljena će povući lančano ostala povećanja cijena i ostale troškove, ističe Amer Jerlagić, stručnjak u oblasti energetike.

Stoga je izvjesno da će već u narednoj godini iz elektroprivrede uputiti zahtjev FERKU za povećanje struje za potrošače u 2023. godini. Veću cijenu struje već naredne godine plaćat će gospodarska društva, navodi O kanal.

– Uzrokovat će strahovito povećanje, ali hoću da vjerujem da će isto tako da će ovaj trend zadržati jako kratko, mada ne ukazuju tako parametri na globalnoj energetskoj sceni i sasvim je izvjesno da će se to nastaviti i u narednoj godini, mišljenja je Mevludin Bektić, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.

– Vjerovatno će kroz finalni proizvod sve poskupjeti tako da nije baš svijetao scenarij za naše građane, jer će kroz to povećanje struje za industriju nažalost konačni ceh platiti građani Bosne i Hercegovine, naglasio je Jerlagić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…