Penzioneri iz Zeničko-dobojskog kantona, zbog teške materijalne situacije, odnosno nepovećanja penzija u ovoj godini u FBiH, a koje su ranije zahtijevali, ali i niza drugih problema, 30. novembra izlaze na proteste.

Odlučeno je to tokom protekle sedmice, na sastanku Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

„Razlozi zbog kojih smo se odlučili na organizovanje protesta jesu: nepovećanje penzija u 2021. godini, neadekvatna zdravstvena i socijalna zaštita, isplate posmrtnina koje kasne, te obezbjeđivanje većih sredstava za rehabilitaciju i liječenje penzionera u banjsko-rehabilitacionim liječilištima.

To su zaključci sa skupština saveza, i kantonalnog i federalnog. Izostala je reakcija krovnog saveza, pa smo mi, kao Upravni odbor, odlučili da ispoštujemo zaključke, jer je skupština zakonodavno tijelo, na nivou Zeničko-dobojskog kantona.

Ipak mi predstavljamo 60.000 penzionera, od kojih njih 36.000 gladuje. Nama su predlagali i štrajk glađu, ali čemu to, kada 36.000 penzionera gladuje sa penzijama od 382 KM i nižim“, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera ZDK.

Protesti će se održati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, sa početkom u 11 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…