U Federaciji BiH traje vakcinacija djece protiv COVID-19 od 12 do 15 godina i do sada, kako nam je kazala prof. dr. Fahrija Skokić, predsjednica Udruženja pedijatara BiH, nije prijavljena nijedna nuspojava.

– Mi smo još u novembru od Savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva dobili određene preporuke da se kompletna doza Pfizer vakcine daje djeci sa navršenih 12 godina života. Od tada sam u stalnom kontaktu sa kolegama iz domova zdravlja koji vrše vakcinaciju i mogu kazati da do sada nijedan nusefekat nije prijavljen. I još kažu da im se dnevno prijavi od 10 do 15 djece, što je, po meni, vrlo impozantan broj koji najbolje govori da su i roditelji shvatili kolika je prednost vakcinacije protiv COVID-19 jer i djeca obolijevaju i prenose virus. Dakle, moje mišljenje kao pedijatra je da se sva djeca od 12 do 15 godina trebaju vakcinisati – ističe Skokić.

Šta kažu u Federalnom zavodu

U međuvremenu, mnoge zemlje u svijetu i regiji, počele su imunizaciju djece od pet do 12 godina. Hrvatska je početkom ove sedmice krenula sa vakcinacijom ove dobne grupe. Imunizacija se vrši Pfizerovom vakcinom koju je u oktobru odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), a krajem prošlog mjeseca i Evropska agencija za hranu i lijekove (EMA). Manja djeca primaju trećinu doze za odrasle, a u Hrvatskoj naročito se preporučuje djeci sa narušenim imunološkim sistemom.

Prema riječima Skokić, u BiH još nije donesena odluka da se krene sa vakcinacijom djece od pet do 12 godina.

Na pitanje, kada bi se to moglo desiti, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH odgovoreno nam je da, “Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva još nije razmatralo tu temu”.

– Kada i ako se ova preporuka donese, bit će javno dostupna na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH – naveli su Zavodu.

– Mislim da ne bismo trebali gubiti vrijeme. Ako se u naredne dvije-tri sedmice očekuje najveći talas omicron soja, koji je vrlo prijemčiv za djecu, onda bismo odmah trebali nešto preduzeti. To je naravno posao Savjetodavnog tijela za imunizaciju koji je i do sada vrlo odgovorno radio svoj posao – kazala je Skokić.

No, Udruženje pedijatara u Njemačkoj ovih dana roditeljima zdrave djece od pet do 11 godina savjetovalo je da sačekaju da nova vakcina prilagođena omicron varijantnom soju koronavirusa bude dostupno na proljeće.

– Općenito ne preporučujemo vakcinaciju zdravoj djeci između pet i 11 godina zbog rizika od još nepoznatih rijetkih nuspojava – rekao je glasnogovornik Udruženja Jakob Maske za novinsku agenciju dpa, što je prenio i geo.de.

Za djecu stariju od 12 godina pedijatri preporučuju da se vakcinišu.

– Ne bih čekao omicron vakcinu – dodao je Maske.

Prije nekoliko dana, STIKO – Stalna komisija za vakcinaciju pri Institutu Robert Koch u Njemačkoj, prvi put je objavio preporuku da se vakcinišu djeca od pet do 11 godina s bolestima, s tim da se mogu vakicinisati i zdrava djeca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…