Zbog vrlo teškog stanja u čakovečkoj bolnici (Hrvatska) – Ministarstvo zdravstva uputilo je 10-ak zdravstvenih radnika u ispomoć toj ustanovi.

Posjete su zabranjene, bolnica se preusmjerava na liječenje pacijenata s COVID-om, koji i dalje pristižu, a kreveta je sve manje. I liječnici i medicinske sestre na izmaku su snaga, osobito na pedijatriji, gdje je mnogo zaražene djece, piše HRT.

Brojni roditelji s bebama i djecom dolaze na Odjel čakovečke pedijatrije. Simptomi su uglavnom ovih dana slični – temperatura, kašalj, teško disanje…

“Svakih sat vremena dolazi dijete koje je COVID-pozitivno. Moramo odlučiti jesu li za liječenje ili ih otpuštamo doma”, rekao je Igor Šegović, pedijatar i direktor bolnice u Čakovcu.

Kod neke djece klinička je slika teška pa se zbrinjavaju u odvojenim sobama, u koje se ulazi s balkona. Slika je tužna, svjedoči medicinska sestra Kristina Jakopić.

Nije lako ni medicinskom osoblju koje sate provodi u COVID-odijelima.

“Skafander je hermetički zatvoren, vruće je u njemu, ne možemo skoro ni do zraka”, kaže Roko Munđar, specijalizant pedijatrije.

No izbora nema – pacijenti oboljeli od COVID-a moraju biti zbrinuti. Trenutno ih je na čakovečkom odjelu 120. Njihov broj nezaustavljivo raste.

Trude se u bolnici da sistem funkcionira. Za pacijente s COVID-om raspoloživo je, kaže direktor, 150 kreveta, no pitanje je dana kada će ih trebati više.

“Danas su 122 novooboljela, dnevno njih od 10 do 15 otpustima, isto toliko ih primimo. Ako se ovako nastavi, za dva do tri dana možemo dosegnuti puni kapacitet. U kontaktu smo s Ministarstvom zdravstva i oni će odlučiti kako dalje”, rekao je Šegović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…