ZDRAVLJE

PAZITE KOLIKO JEDETE OVIH NAMIRNICAUkoliko pazite na centimetre oko struka, ograničite njihov unos

Mnoge zdrave namirnice mogu biti izrazito kalorične i suprotno vjerovanju mogu nakupiti masne naslage na vašem struku.

Osim debljanja, mogu dovesti i do nekih zdravstvenih problema kao što je nagli skok šećera u krvi.

Nutricionistica Destini Mudi posebno ističe da s dvije vrste namirnica trebamo biti oprezni. To su žitarice koje jedemo uglavnom za doručak te orašasti plodovi.

Žitarice za doručak

Mnogi ljudi biraju žitarice za doručak ili užinu. Osim što su praktične, čine se i kao zdrava opcija za početak dana.

Međutim, u ovom slučaju važno je obratiti pažnju na kvalitet namirnica jer sadrže veliki udio šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Pored toga, sadrže malo vlakana što znači da vas neće dovoljno zasititi.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su hranjivim materijama i zdravim mastima, što je dobra zamjena za namirnice kao što su čips i druge nezdrave namirnice. Međutim, orašasti plodovi su izuzetno kalorični i treba ih umjereno konzumirati.

Bogati su i vitaminom E, koji je snažan antioksidans i zajedno s drugim zdravim mastima smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Međutim, 100 grama orašastih kalorija mogu sadržavati i do 500 kalorija što je otprlike kao jedan uravnoteženi doručak sa svim potrebnim nutritijentima.

Nutricionistica Mudi takođe naglašava da su orašasti plodovi uvijek bolji izbor od namirnica kao što su keks i čokolada, ali da pazimo na veličinu porcija, prenosi Klix.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top