Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji predviđa kazne za uništavanje saobraćajnog znaka, zakazana je za danas u Sarajevu.

Ovaj zakonski prijedlog poslanika Damira Arnauta, koji će se na sjednici naći u prvom čitanju, podrazumijeva da novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM bude kažnjen svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Na dnevnom redu sjednice je i Arnautova inicijativa kojom od Ministarstva civilnih poslova traži da u roku od 14 dana od usvajanja inicijative uspostavi postupak i otpočne proces izdavanja jedinstvenih kovid sertifikata sa QR kodom, sa ciljem njihovog korištenja van BiH.

Dnevnim redom je predviđeno razmatranje još nekoliko inicijativa, među kojima je inicijativa poslanika Saše Magazinovića, kojom traži da se Vijeće ministara zaduži da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Pred poslanicima će se naći i nekoliko izvještaja, među kojima je Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH, kao i izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2020. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…