Punoljetni Slovenci u prosjeku popiju 38 litara vina, 93 litra piva i tri litra likera svake godine, pokazalo je najnovije istraživanje, što je Sloveniju svrstalo među nacije koje najviše piju u Evropi.

Pokazalo se da skoro svaki drugi Slovenac pije prekomjerno, da se četvrtina mladih starih 17 godina napija svake nedjelje, kao i da je pandemija virusa korona znatno povećala konzumaciju alkohola i ispijanje pića kod kuće, prenosi “Delo”.

Istraživanje je sprovedeno između aprila i jula prošle godine i ono je razotkrilo da je u 19 država Evropske unije povećana prosječna konzumacija alkohola. Kako se navodi, alkohol je još uvijek “stalni problem” slovenačkog društva i jedan od tri najveća problema javnog zdravlja.

Zbog toga je Institut za javno zdravlje sa grupom eksperata pokrenuo Sopa projekat, koji predvodi psiholog Tadeja Hočevar, a koji je najavio sprovođenje mjera za prestanak prekomjerne konzumacije alkohola.

Psiholog Mateja Markl kaže da je problem što je alkohol lako dostupan svima i što postoji velika tolerancija prema njemu.

“Oni koji imaju problem sa alkoholom i koji su postali zavisni nisu svuesni toga. Tokom pandemije dosta smo radili od kuće, a znamo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata sa konzumacijom alkohola. Kada su zatvoreni barovi ljudi su se privatno zabavljali i okupljali”, zaključio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Stručnjakinja za veze otkrila jedini slučaj kad žena treba platiti račun na prvom spoju

Prvi spojevi mogu biti dovoljno neugodni i bez nepisanog bontona ko šta…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…