ZDRAVLJE

Pandemija koronavirusa nije ni blizu kraja: Epidemiolozi objašnjavaju zaštoKrajem oktobra 2022. godine, epidemiolozi i stručnjaci za zarazne bolesti iz čitavog svijeta počeli su primjećivati uznemirujući trend. Kako je to epidemiolog Adam Kučarski objasnio u nizu na Twitteru, u toku je novi talas COVID-a 19, ali on prolazi uglavnom neprimijećen, piše BBC.

Danas su zabrinjavajuće skokove broja umrlih i bolničkih liječenja od COVID-a 19, sa kojima smo se svi upoznali tokom mračnih dana 2020. i 2021. godine, zamijenili podmukliji, ali nepopustljivi naleti svakodnevnih umiranja.

Kako ističe Kučarski, vremenom čak i mali broj smrti može da se akumuliše u zapanjujući, možda čak i šokantan broj.

Čitave 2022. godine ista baza podataka pokazuje da je u Engleskoj od COVID-a umrlo 46.099 ljudi.

Vlada više ne vodi ovu evidenciju za čitavu Veliku Britaniju. To nije 75.240 smrti iz 2020. ili 74.558 smrti iz 2021. godine, ali je i dalje više nego što većina ljudi očekuje.

Poređenja radi, tokom posebno nezgodne sezone influence, u Velikoj Britaniji od gripa i upale pluća može da umre oko 30.000 ljudi.

Veoma je drugačije porediti podatke između zemalja tokom godina na globalnom nivou, jer načini i kriterijumi za određivanje šta se računa kao smrt od COVID-a umnogome variraju, prenosi CdM.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija sabira brojeve smrtnih slučajeva od COVID-a koje prijavljuju pojedinačne zemlje.

Na osnovu toga možemo steći neku sliku o razmjerama pandemije: 2022. godine, širom svijeta je prijavljeno malo više od 1.215.000 smrti od COVID-a.

To je mnogo manje od 3.505.000 prijavljenih slučajeva iz prethodne godine, ali je i dalje ogroman broj smrti – i vrlo vjerovatno značajno manji od pravog broja. A opet, ove aktuelne smrti jedva da se pominju u poređenju sa mnoštvom drugih kriza na dnevnom redu, od ratova preko troškova života do računa za energiju.

Naučnici priznaju da bi vjerovatno moralo da se desi nešto drastično, kao što je uticaj koji izvrši neka nova supervarijanta, da bi se to promijenilo.

Ili, kao što kaže Kučarski, postali smo toliko fokusirani na vrh krive kad su u pitanju smrti povezane sa COVID-om, da smo previdjeli koliko ovo sporo nizanje smrtnih slučajeva na kraju u zbiru može da donese također visoku brojku.

– Vidjeli smo to sa delta sojem 2021. godine. Nije to bio veoma visok vrh, ali je bio mnogo, mnogo duži i na kraju je pravi ukupni broj bolničkih liječenja bio veoma sličan onom iz 2020. godine. Samo su bili raspoređeni na mnogo duži vremenski period zato što virus nije protrčao kroz populaciju na isti način, kaže Kučarski.

Isti trend je primijećen u SAD, gdje nekih dvije do tri hiljade Amerikanaca svake nedjelje i dalje umire od COVID-a 19.

Epidemiolog sa Harvarda William Henidge kaže da je pisao novinarima jedne velike medijske organizacije u julu prošle godine, informišući ih da ako se aktuelni broj smrti ekstrapolira na čitavu godinu, bilo bi to ekvivalentno trima posebno teškim sezonama gripa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top