Omikron soj koronavirusa još nije zabilježen u BiH. Najdominantnija je delta varijanta. Od početka pandemije otkriveno je devet sojeva, ali ono što je sigurno jeste da nakon prvog ništa nije isto. Broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u svijetu premašio je četiri miliona i taj broj, nažalost, nije konačan.

Sve je počelo u Wuhanu. Kineske vlasti su prvobitno javile da je prvi slučaj koronavirusa zabilježen 31. decembra 2019. i mnogi od slučajeva infekcije upale pluća bili su odmah povezani sa morskom hranom i pijacom na kojoj se prodaju životinje u pokrajini Hubei. Ovaj region je epicentar epidemije na samom početku sa 82 odsto sada registrovanih slučajeva u Kini i globalno, prema statistici Univerziteta “Johns Hopkins”, u martu 2020. naučnici su otkrili da je 27 ljudi iz uzorka od 41 pacijenta koji su primljeni u bolnicu u ranim fazama zaraze “bilo u nekom kontaktu sa pijacom”.

U BiH je prvi slučaj korone zabilježen 5. marta 2020. Otac i sin iz Banjaluke zaraženi su u Italiji.

”Ovo je nešto što smo očekivali. U Italiji je haos. Svi koji imaju simptome iz Italije moraju se javiti”, izjavio je tada Alen Šeranić, ministar zdravstva RS-a.

Brojne zemlje su uvele ograničenja kretanja, zatvaraju se škole, dječiji vrtići, zabranjuju se sva javna okupljanja. A to je pouzdan način da se barem uspori, ako ne zaustavi širenje zaraze. Obavezno nošenje maske, socijalna distanca, sve je to preko noći postala svakodnevnica. Čitav svijet se zatvara u kuće.

”Ono što je jasno, sada moramo djelovati na svim nivoima, a posebno na nivou donošenja odluka. Moramo smanjiti kontakte, prekinuti lance i spasiti živote mnogih ljudi”, rekao je Lothar Wieler, predsjednik njemačkog Instituta “Robert Koch”.

Lockdown ubrzo je stupio na snagu i u BiH. Ulice gradova bile su neko vrijeme prazne i sablasne. Građani uplašeni, a privreda u krizi. Mediji su nekoliko mjeseci kasnije prenijeli izjavu pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza da su počela prva testiranja vakcina koje su proizvele Kina, Rusija i SAD.

”Danas je veliki dan za cijeli svijet. Nakon prvih testiranja i prve vakcine ulazimo u završnu fazu borbe s pandemijom koronavirusa koja će trajati, ali imamo načina da se borimo”, izjavio Matt Hancock, ministar zdravstva Velike Britanije.

Nažalost, danas niko sa sigurnošću ne može reći kada će pandemija biti okončana. Koronavirus nastavlja da uzima danak i u našoj zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…