Na narednoj sjednici Skupštine grada, koja će biti održana 18. novembra, jedna od tačaka dnevnog reda biće Prijedlog preporuke za uvođenje jedinstvenog upravnog mjesta u Gradskoj upravi, odnosno da ljudi sve stvari koje su u nadležnosti grada mogu dobiti na jednom mjestu.

Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada, koji je uputio ovaj prijedlog, pojasnio je za “Nezavisne” da bi ova odluka, ukoliko bude usvojena, značajno olakšala dolazak u Gradsku upravu kako građanima, tako i privrednicima.

“Suština jedinstvenog upravnog mjesta je da ono bude kontakt tačka te da jednim dolaskom građani na jednom šalteru dobiju sve relevantne informacije, podnesu zahtjev, te na istom mjestu dobiju rješenje kojim se odlučuje o ostvarivanju njegovih prava. Jedinstveno upravno mjesto smanjilo bi gubitak vremena te eliminisalo nepotrebne troškove jer bi se na jednom mjestu dobile sve potrebne informacije radi realizacije prava i zaštite svojih pravnih interesa”, objašnjava Grmuša.

Dodaje da ukoliko Skupština grada usvoji ovaj prijedlog, mora ga odobriti gradonačelnik Draško Stanivuković, jer je to u njegovoj nadležnosti.

“U neformalnom razgovoru sa gradonačelnikom u vezi s ovim prijedlogom dobio sam pozitivan odgovor. Nadam se da će i odbornici uvažiti ovaj stav, te da neće biti nikakve politizacije”, istakao je Grmuša.

Naglasio je da se ovako nešto već implementira u nekim lokalnim zajednicama u Srbiji.

“Ukoliko bude usvojeno, treba formirati tim koji će biti zadužen za realizaciju projekta, te je za savjet potrebno pitati i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije”, rekao je Grmuša.

Prijedlog preporuke za uvođenje jedinstvenog upravnog mjesta u Gradskoj upravi su neki odbornici već podržali.

“Nadam se da ovo neće ostati samo na prijedlogu, nego da će biti usvojeno kako bi se konkretno olakšalo vađenje potrebnih dokumenata kako za građane, tako i za investitore”, naglasio je ranije Marinko Umičević, odbornik SNSD-a u Skupštini grada.

Svoju podršku je pružio i Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta “Banjaluka zove”, koji je istakao da je prijedlog odličan te da bi se njegovom realizacijom uštedjeli vrijeme i novac građana, kao i unaprijedili mnogi procesi i poslovi.

Saša Kondić, šef Kluba poslanika SPS-a u Skupštini grada, naveo je da je ovakav prijedlog prijeko potreban i odličan za sve građane.

“Sumnjam da će se ovako nešto u praksi realizovati. Procedure su spore, obimna je dokumentacija, te skupe takse. Kada se na to doda utrošak vremena, dolazimo do toga da na pomen bilo kakvih dokumenata ljudima bude muka”, zaključio je Kondić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…