ZDRAVLJE

OVO VRLO BOLNO ZDRAVSTVENO STANJE MOŽDA SE MOŽE LIJEČITI VOŽNJOM NA VOZU SMRTIVjerovatno ne očekujete da će vam ljekar savjetovati da idete na voz smrti, ali upravo bi to moglo pomoći osobama koje pate od bubrežnih kamenaca.

Doktor Joe na TikToku je podijelio da je ljekar i profesor sa Unvierziteta Michigan State, David Wartinger, proveo studiju nakon što su mu pacijenti otkrili da su izbacili bubrežne kamence nakon vožnje vozom smrti.

Koristio je sintetički 3D model šupljeg bubrega i u njega umetnuo tri kamena pa se s njim uputio u poznati zabavni park na Floridi.

Istraživači su također otkrili da vožnja “mora biti brza i gruba s brojnim zavojima, ali bez pokreta tijekom kojih se putnici okreću naglavačke”. Iako zvuči zanimljivo, ipak je potrebno prvo pitati ljekara za savjet.

ŠTA JE BUBREŽNI KAMENAC?

Bubrežni kamenci prilično su česta pojava. Nastaju uslijed visoke koncentracije soli i drugih minerala u bubrežnim kanalima.

S vremenom se mogu oblikovati cjeline koje su veličine zrna pijeska ili sitnog šljunka, ali i kamen većih dimenzija. Izbacuju se urinom, a neki tvrde da je bol koju uzrokuju gora od porođajne.

Bubrežni kamenac nastaje zbog različitih faktora. Prehrana, gazirana pića, genetika – sve to može utjecati na njegovo oblikovanje.

Jedan je od najčešćih uzroka dehidracije. Redovito unošenje optimalne količine tekućine u tijelo smanjit će rizik od stvaranja bubrežnog kamenca.

Ako sumnjate na bubrežni kamenac, dobro je znati da su najčešći simptomi bol u leđima, bokovima ili preponama, nemir, učestalo mokrenje, krv u mokraći, bol i peckanje pri mokrenju i temperatura.

KADA POSJETITI LJEKARA?

Ljudi pomoć potraže tek kada muke zbog bubrežnog kamenca postanu nesnosne. Ako osjetite neke od spomenutih simptoma, odmah posjetite ljekara.

Pojedini urolozi preporučuju uzimanje lijekova i povećani unos tekućine. To pomaže pri ispiranju pojedinih vrsta bubrežnih kamenaca pa se problem rješava bez kirurške intervencije.

Ograničeni unos soli i uzimanje tekućine u većim količinama smanjit će rizik od nastanka bubrežnog kamenca.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top