ZDRAVLJE

OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH BISTE ODMAH TREBALI PRESTATI JESTI BIJELI HLJEBNije svaki hljeb loš, ali bijeli bi trebalo izbjegavati.

Hljeb je jedna od onih namirnica koja je mnogima svakodnevno na jelovniku. Jede ga se za doručak, uz ručak, ali i za večeru, uz razne dodatke. Iako je zaista svestran i fin, nije svaki hljeb isti i bitno je kakav kupujete i jedete.

Police u trgovinama prepune su raznih vrsta hljeba, ali onaj koji se najčešće kupuje je bijeli. I baš taj je najmanje zdrav.

Kako se prerađuje bijeli hljeb?

Tokom izrade bijelog hljeba, pšenično brašno se obrađuje raznim hemikalijama kako bi brašno izgledalo bijelo. U brašno se tako dodaje benzoilperoksid, klorov dioksid i kalijev bromat, a naposljetku i prerađeni škrob. Te sve hemikalije, ipak, koriste se u malim količinama, sigurnim za zdravlje.

Nutritivna vrijednost bijelog hljeba

Gotovo svaka vrsta hljeba ima jednak broj kalorija, ali nema svaki hljeb jednaku količinu nutrijenata. Kriška bijelog hljeba ima 77 kalorija, ali i visok glikemijski indeks. Kako je bijeli hljeb jako prerađen, njegova nutritivna vrijednost je jako niska. Ako to nije dovoljan razlog, dolje je još nekoliko njih zbog kojih biste odmah bijeli hljeb trebali izbaciti iz prehrane.

Podiže nivo šećera u krvi

Bijeli hljeb ima visok glikemijski indeks, što znači da brzo otpušta glukozu i može naglo podići nivo šećera u krvi. To je posebno loše za ljude s dijabetesom jer nagla fluktuacija šećera u krvi može biti opasna. Konstantno visok nivo šećera u krvi može uzrokovati da tijelo uđe u hiperglikemijsko stanje. To, pak, može dovesti do zdravstvenih komplikacija poput kardiovaskularnih bolesti, oštećenja živca i otkazivanja bubrega.

Debljanje

Ako želite održati zdravu kilažu, bijeli hljeb morate prekrižiti. Bijeli hljeb može uzrokovati debljanje jer je napravljen od prerađenih ugljikohidrata i podiže nivo šećera u krvi. Tijelo s vremenom tu glukozu, koja je višak, počne skladištiti u salu što dovodi do debljanja. Visok šećer u krvi također može uzrokovati žudnju za slatkim, što također nije dobro ako pazite na liniju.

Promjene raspoloženja

Da, bijeli hljeb je ukusan, ali može negativno utjecati na raspoloženje. Jedna studija, objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je kako bijeli hljeb može dovesti do depresije kod žena starijih od 50. Ljudi zbog redovite konzumacije bijelog hljeba mogu iskustiti probleme s naglim promjenama raspoloženja, umorom te drugim simptomima depresije, piše Times of India.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top