BIH

Ovo su nove cijene peleta, uglja, drva: Na šta ćete se vi grijati?Vlasti na državnom nivou su na poskupljenje peleta pokušale reagovati time što su uveli zabranu izvoza nekih drvnih sortimenata uključujuči i pelet, ali to nije pomoglo

Cijene ogrjeva u Bosni i Hercegovini su u konstantnom porastu. S obzirom na iznose plata i penzija, ogroman broj građana ove zime neće moći zagrijati domove.

U toku 2021. godine cijena peleta kretala od 300 do 330 KM po toni. U aprilu je bilo moguće pronaći tonu peleta za 480 KM. Već u maju cijena peleta je bila 640 KM po toni.

Sada tona peleta košta i do 920 KM, piše Radiosarajevo.ba.

Za poskupljenje peleta nadležni navode više razloga: od poskupljenja goriva, materijala za mašine koje se koriste u proizvodnji, ali kao ključni se može izdvojiti povećanje potražnje na tržištu Evropske unije.

Vlasti na državnom nivou su na poskupljenje peleta pokušale reagovati time što su uveli zabranu izvoza nekih drvnih sortimenata uključujuči i pelet na tri mjeseca.

Ispostavilo se da ograničenje izvoza na tri mjeseca nije dovelo do snižavanja cijene jer su proizvođači procijenili da im je isplatnije pelet ostaviti u skladišta i sačekati evenutalni nastavak izvoza.

Kada je riječ o cijeni iscijepanih orjevnih drva, cijena iznosi 165 KM po metru. Drveni ugalj lignit košta 195 KM, a mrki kameni ugalj 285 KM po toni.

Mnogi bh. građani okreću se grijanju na struju, jer kako kažu, to im je isplativije.

Neizvjesno je i koliko će koštati plin s obzirom na najnovija dešavanja u Ukrajini, a naša zemlja ovaj energent uvozi samo iz Rusije.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top