ZDRAVLJE

OVO SU NAMIRNICE KOJE POMAŽU U REGULISANJU KRVNOG PRITISKALoša prehrana jedan je od ključnih faktora za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su studije o povezanosti prehrane i krvnog pritiska veoma važne.

U novom istraživanju stručnjaci su pronašli vezu između većeg unosa flavonola i nižeg krvnog pritiska kod učesnika, nudeći pomak koji bi mogao napraviti veliku razliku.

Studija koja je objavljena u “Scientific Reports” istraživala je grupu s više od 25 hiljada učesnika. Rezultati ove studije sugerišu da ukupan porast nivoa flavonola može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Flavonoli su prirodni spojevi koji se uglavnom nalaze u voću i povrću. Oni su razlog zašto su namirnice od crnog vina do čokolade povezane sa zdravstvenim blagodatima, ali se također nalaze u namirnicama kao što su jabuke, bobičasto voće, kao i u čajevima.

Tokom ovog istraživanja otkriveno je i da je ključna razlika između učesnika s najvećim naspram najmanjeg unosa bila razlika između 2 i 4 milimetra žive (mmHg) u tlakomjeru, grupa s većim unosom flavonola imala je niži pritisak. To je bilo vidljivo kad su ljudi usvojili mediteransku prehranu koja je sve vrijeme rangirana kao jedna od najboljih dijeta za cjelokupno zdravlje, prenosi Mindbodygreen.

Dobra vijest je, dodao je, da postoji puno razloga za posezanje za hranom bogatom flavonolom, osim toga što pomaže u prevenciji visokog pritiska.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top