U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) upozorili su na posljedice izostanka odgovarajuće reakcije na globalno zagrijavanje.

Riječ je o izglednim posljedicama u sljedećih nekoliko decenija.

2030-e godine

Glečeri će se tokom 2030-ih nastaviti topiti, što će uzrokovati rast nivoa mora za 20 centimetara, podaci su Programa za istraživanje globalnih promjena pri Ujedinjenim nacijama.

Prema podacima američke Agencije za okeane i atmosferu (NOAA), ljudskim aktivnostima nastavit će se negativno utjecati na koraljne grebene. Njih 60 posto je već znatno ugroženo.

Iz Svjetske banke upozorili su da bi smanjenje prinosa od usjeva za posljedicu imalo ekstremno siromaštvo još 100 miliona ljudi. Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su ukazali na to da će zdravstveni problemi uzrokovani klimatskim promjenama dovesti do godišnje smrti 250.000 ljudi.

2040-e godine

Globalna temperatura bi tokom 2040-ih mogla porasti iznad 1,5 stepeni celzija, pretpostavka je Međuvladinog panela za klimatske promjene pri UN-u (IPCC). Podaci organizacije Climate Central kazuju da bi Bangladeš, Vijetnam i Tajland mogli biti pogođeni godišnjim poplavama, a što će veliki broj osoba primorati na migracije.

Također, prema IPCC-u, osam posto globalne populacije bit će suočeno s redukcijom vode. Na Arktiku bi se moglo desiti da tokom ljeta više uopće nema leda. Nivo mora u Meksičkom zaljevu bi u 2040-im mogao porasti za 60 centimetara, podaci su Centra za naučnu edukaciju.

2050-e godine

Temperatura i do 60 stepeni celzija bi tokom 2050-ih mogla postati svakodnevnica za dvije milijarde ljudi. Ako bi izostala adekvatna reakcija na klimatske promjene, zaštitne maske bi se morale nositi svaki dan zbog smoga.

Na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država godišnje bi se dešavalo 25 velikih poplava. Zbog nesigurnosti u opskrbi hranom i vodom 140 miliona ljudi bi moglo biti raseljeno, upozorenje je iz Svjetske banke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…