Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode jutros osam osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv čovječnosti na području Zijemlja kod Nevesinja tokom 1992. godine.

Kako Birn nezvanično saznaje iz Državnog tužilaštva, slobode su lišeni Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutni pripadnik Oružanih snaga BiH, bivši pripadnici Vojske RS Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković te bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da se radi o osam bivših pripadnika VRS koji su osumnjičeni za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja.

– Zločini se odnose na ubistva oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece, među kojima i djeca starosti od 15 dana do dvije godine života – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cijele porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Navedeno je da su posmrtni ostaci 49 osoba pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još traga.

U saopćenju SIPA-e navedeno je da su se hapšenja dogodila na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…