Online izdanje lista Economist je predstavilo četiri najutjecajnije osobe u svijetu kriptovaluta. Sve one imaju platforme za trgovanje kriptovalutama.

Među njima je 29-godišnji Sam Bankman-Fried, direktor kompanije za trgovinu kriptovalutama FTX. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na više od 22 milijarde dolara.

Njega i ostale utjecajne osobe nazivaju čudima od djeteta na tržištu čija je vrijednost veća za 12 puta. Od početka prošle godine do sredine decembra ove godine poraslo je na 2,3 biliona dolara.

Na čelu najveće berze kriptovalutama Binance je 44-godišnji Changpeng Zhao, kojeg zovu CZ. On je najstariji od četiri najutjecajnije osobe na tržištu kriptovaluta.

Lider u ovoj finansijskoj djelatnosti postao je prije tri godine, do kada je to bio Arthur Hayes koji je suosnivač platforme za trgovinu kriptovalutama BitMEX. Ova platforma je bila jedna od najpopularnijih i najrizičnijih.

Na čelu platforme Coinbase je introvertni i nepokolebljivi Brian Armstrong. Ovo je jedna berza za trgovinu kriptovalutama koja je već duže vremena izlistana i regulisana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prethodno istaknute osobe imaju bogatstvo vrijedno milijarde dolara i veliki utjecaj. U tome su uspjele u samo nekoliko godina, piše Economist.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…