ZDRAVLJE

OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU DOK JEDETE KISELI KUPUSKupus možda nije najatraktivnije povrće, ali je prepun nutritivnih vrednosti koje nam mogu pomoći da se osjećamo snažno i zdravo.

Od jačanja imunološkog sastava do poboljšanja probave (ponekad s neugodnim rezultatima), kupus zaslužuje mjesto za našim stolom.

Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u nizu boja, oblika i veličina, a možete ga koristiti za supe, salate, sendviče i još mnogo toga.

Kupus je jedna od onih namirnica koja ima bolji ukus nego što izgleda, a ima čak i veću nutritivnu vrijednost nego što ljudi očekuju. Osim toga, svestran je, pristupačan i lako ga je pronaći. I čak ne morate jesti jako puno kupusa da biste imali velike zdravstvene prednosti, kaže dijetetičarka Julija Zumpano.

Zumpano ističe kako kupus može ojačati naše zdravlje.

Bori se protiv upala

Neke od zdravstvenih prednosti kupusa nalaze se u antocijaninima, prirodnim antioksidansima. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću (npr. borovnice) i povrću, već mogu i smanjiti upalu.

Hronična upala (dugotrajno oticanje) povezana je s bolestima srca, rakom, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. Pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.

Jača naš imunitet

Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, čini puno posla za naše tijelo. Pomaže u stvaranju kolagena i jača naš imunološki sustav. Također, pomaže našem tijelu da apsorbira gvožđe iz hrane biljnog porijekla.

Poboljšava probavu

Prepun fitosterola (biljnih sterola) i netopivih vlakana, kupus može pomoći u održavanju našeg probavnog sastava zdravim i doprinketi redovnom pražnjenju crokeva. Potiče dobre bakterije u našim crokevima koje štite naš imunološki sustav i proizvode bitne hranjive supstance. To posebno vrokedi za fermentirani kupus ili kiseli kupus.

Vlakna su neprobavljivi ili apsorbirani ugljikohidrati, pa dodaju masu obrocima i zauzimaju prostor u stomaku, uzrokujući da se brže zasitimo i duže osjećamo sitima.

Štiti srce

Antocijanini koji se nalaze u kupusu pomažu više od upale. Naučnici su pronašli 36 različitih vrsta antocijana, u kupusu, što bi ga moglo učiniti izvrsnom opcijom za zdravlje kardiovaskularnog sastava.

Snižava krvni pritisak

Kalijum je mineral i elektrolit koji pomaže našem tijelu u kontroli krvnog pritiska. Jedna šoljica crvenog kupusa može donijeti zdravu količinu kalijuma – čak 6 posto preporučene dnevne vrijednosti. To bi moglo pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od bolesti srca.

Smanjuje holesterol

Previše “lošeg” holesterola ili LDL kolesterola može uzrokovati probleme sa srcem ako se nakuplja u arterijama. Kupus sadrži dvije supstance – vlakna i fitosterole (biljne sterole) — koje se nadmeću sa holesterolom za apsorpciju u probavnom sastavu. Oni smanjuju nivo lošeg holesterola i poboljšavaju zdravlje.

Održava zdravlje kostiju i zdravo zgrušavanje krvi

Vitamin K je neophodan za naše dobro stanje. Bez njega bismo bili u opasnosti od razvoja stanja kostiju poput osteoporoze, a krv se ne bi mogla pravilno zgrušavati. Kupus je odličan izvor vitamina K, jedna šoljica osigurava 85% preporučene dnevne vrijednosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top