ZDRAVLJE

OVO JE TAČAN BROJ JAJA KOJA ODRASLA OSOBA SMIJE POJESTI DA JOJ NE SKOČI HOLESTEROLJaja su pristupačan, odličan izvor nemasnih proteina, a i jednostavna su za pripremu. Ipak, na jednu stvar treba paziti.

Uticaj jaja na povišen holesterol i njihova veza s hroničnim bolestima je tema mnogih istraživanja, ali postaje sve jasnije da se rizik povezan s prevelikim konzumiranjem jaja razlikuje među pojedincima, piše Zadovoljna.rs.

Genetika, način na koji pripremate jaja, vaša ukupna ishrana, pa čak i gdje živite, mogu uticati na to koliko jaja možete jesti dnevno bez da vam šteti. Također, treba uzeti u obzir količinu ukupnog holesterola u ishrani.

Za zdravu odraslu osobu s normalnim nivoom holesterola i bez značajnih faktora rizika od srčanih oboljenja, neka istraživanja sugerišu da jedno do dva jajeta dnevno mogu biti u redu, a moguće je čak i da imaju benefite koji pomažu zdravlju srca.

Mala studija na 38 zdravih odraslih osoba otkrila je da samo tri jajeta dnevno poboljšavaju nivoe LDL-a i HDL-a, kao i srazmjeru LDL-a i HDL-a. Međutim, stručnjaci izbjegavaju da preporuče više od dva jajeta dnevno, a mnogi i dalje predlažu da se držite samo jednog.

Studija sprovedena na odraslim Koreancima dodatno je primijetila da konzumacija 2 do 7 jaja sedmično pomaže u održavanju visokog nivoa HDL holesterola i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma. S druge strane, dva ili više jaja dnevno nisu imala isti zaštitni efekat.

Rizik može varirati za različite grupe

Iako se konzumacija nekoliko jaja dnevno čini bezbjednom za većinu zdravih odraslih osoba, važno je napomenuti da neka istraživanja ipak pokazuju suprotno. Jedna studija na skoro 200.000 američkih veterana povezala je konzumaciju samo jednog jajeta dnevno s blago povećanim rizikom od srčanog udara.

Efekat je bio najveći kod osoba s dijabetesom ili prekomjernom težinom, što sugeriše da cjelokupno zdravstveno stanje utiče na to koliko je jaja bezbjedno jesti.

Druga studija je posmatrala uzorak od više od 100.000 odraslih osoba i otkrila da su starije osobe koje su jele više od pet ili šest jaja sedmično imale 30 posto veći rizik od srčanih bolesti. Međutim, rizik od srčanih bolesti raste kako starite zbog promjena kao što su začepljene arterije i nakupljanje masnoće.

Ako imate visok LDL holesterol, prekomjernu tjelesnu težinu ili gojaznost, hroničnu bolest poput dijabetesa ili imate porodičnu historiju srčanih bolesti, možda bi bilo najbolje jesti ne više od jednog jajeta dnevno ili 4-5 sedmično.

Da li je bolje jesti samo bjelanca?

U prosjeku, jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, koji je koncentrisan u žumancetu. Zbog toga neki ljudi jedu samo bjelanca kako bi smanjili unos holesterola, a istovremeno dobijaju nemasne proteine.

Međutim, ne bi trebalo potpuno odbaciti žumanca zbog sadržaja holesterola. Žumance je također dio jajeta koji je prepuno gvožđa, vitamina D, karotenoida i drugih vitamina, koji su zaslužni za smanjenje upale, povećanje nivoa HDL kolesterola i poboljšanje metaboličkog zdravlja.

Iako imaju mnoge prednosti, ako imate visok nivo od srčanih bolesti ili već imate visok holesterol, umjerene količine žumanaca mogu spriječiti dalje povećanje holesterola.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top