ZDRAVLJE

OVO JE NAJLAKŠI NAČIN ZA PRENOŠENJE GRIPA: MALO KO ZNA DA SE I OVAKO MOŽETE ZARAZITIGrip (infulenca) je respiratorna infekcija uzrokovana virusima.

Simptomi gripa su specifični i mogu se prepoznati po intenzitetu, kao i načinu na koji se ispoljavaju.

Svake godine na milione ljudi širom svijeta bude pogođeno gripom, a skoro da nema čovjeka koji barem jednanput nije bio zaražen ovim virusom. Učestalost oboljevanja od gripa objašnjava se time što je ovaj virus jedan od najzaraznijih na svijetu.

Epidemija gripa najčešće počinje krajem godine (druga polovina novembra i decembar), a završava se na proljeće (marta ili aprila). Kao i druge respiratorne viruse, grip je lako pomiješati sa drugim respiratornim bolestima i virusima, što može biti vrlo opasno, jer ovaj virus može da ima čak i po život opasne posljedice.

Kako onda na vrijeme prepoznati grip, koji su simptomi gripa i da li možemo da se zaštitimo od potencijalne zaraze?

Grip simptomi – kako prepoznati zarazu gripom?

Simptomi gripa često variraju od osobe do osobe, što je još jedan od razloga zbog kojih je grip teško prepoznati. Kod nekih zaraženih biće prisutni svi simptomi gripa, a kod nekih tek jedan ili nekoliko.

Ipak, tipični simptomi gripa jasno su utvrđeni i mogu se izdvojiti kao najčešći pokazatelji zaraze ovim virusom. Simptomi gripa se pojavljuju odjednom, iznenada, što je vrlo važna odlika po kojoj grip možete prepoznati. Evo koji su tipični simptomi gripa:

Temperatura ili groznica,

Kašalj,

Upaljeno grlo,

Curenje ili zapušenost nosa,

Glavobolja,

Bol u mišićima i tijelu,

Umor,

Dijareja, mučnina ili povraćanje (češće se pojavljuje kod djece zaražene gripom nego kod odraslih).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top