Evropska unija ima infrastrukturni plan vrijedan 300 milijardi eura, koji je alternativa kineskom infrastrukturnom planu nazvanom “Inicijativa pojas i put”.

Evropski plan je prošle sedmice predstavljen pod imenom “Global Gateway”. Investiranjem u digitalnu tehnologiju, obnovljive izvore energije, transportnu infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje želi se podstaći ekonomski oporavak širom svijeta.

Prema procjeni Svjetske banke, države niskog i srednjeg dohotka su se i prije pandemije koronavirusa suočavale s nedostatkom ulaganja u infrastrukturu, a taj zaostatak je iznosio 2,7 milijardi dolara.

“Ovim planom želimo stvoriti snažne i održive veze, ne zavisnost, između Evrope i ostatka svijeta te stvoriti novu budućnost za mlade ljude”, izjavila je 1. novembra evropska komesarka za međunarodno partnerstvo Jutta Urpilainen.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poručila da je plan, kako je navela, istinska alternativa kineskom infrastrukturnom programu. Kinezi se optužuju da ovim programom od 2013. finansijski i politički opterećuju pojedine zemlje.

Von der Leyen je ocijenila da je tim državama “potrebna bolja i drugačija ponuda” finansiranja. Uvjerava da se evropskim programom neće stvarati neodrživi dugovi za druge države. Ovaj investicijski plan primjenjivat će se sljedećih šest godina.

“Znaju da smo transparentni i da imamo dobro upravljanje”, dodaje predsjednica Evropske komisije.

Kina je u posljednjih nekoliko godina uložila milijarde dolara u gradnju saobraćajnica, željeznice i luka širom svijeta kako bi razvijala trgovačke i diplomatske odnose. Prema podacima američke think tank organizacije, Vijeća za inostrane odnose, 139 država je do marta ove godine potpisalo ovu pekinšku inicijativu, a što je 40 posto globalnog BDP-a.

Evropski infrastrukturni program imat će više izvora finansiranja. Većim dijelom finansirat će države članice EU, i to u iznosu od 280 milijardi eura. Iz Evropske komisije su saopćili i da razmatraju nove ponude za kreditiranje evropskih kompanija, koje posluju izvan unije, a čime bi bile konkurentnije drugim kompanijama koje dobijaju državne subvencije.

Digitalizacija

EU će investirati u povezivanje država optičkim kablovima, satelitsku komunikaciju i cloud tehnologiju. Između ostalog, bit će osigurano dodatnih 15 miliona eura za proširenje brze optičke mreže prema Latinskoj Americi.

Obnovljivi izvori energije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…