rčane bolesti vodeći su uzrok smrti muškaraca i žena. Kako biste smanjili rizik, određene korake možete poduzeti već danas.

1. Prestanite pušiti

Pušenje i konzumacija duhana jedan su od najvećih razloga koronarne bolesti srca. Duhan uzrokuje veliku štetu krvnim žilama i srcu, a pušači imaju dvostruko veći rizik za razvoj srčanog udara nego nepušači. Zato je prestanak pušenja jedan od najboljih savjeta za zdravo srce. Preporučljivo je prestati pušiti što je prije moguće.

2. Počnite vježbati

Fizička aktivnost i redovno vježbanje imaju brojne prednosti, a jedna od njih je smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Druge prednosti vježbanja uključuju jači kardiovaskularni sistem, poboljšanu cirkulaciju krvi u tijelu, vježbanje povećava izdržljivost, ravnotežu i fleksibilnost te više energije. Uz to, ako vježbate svakodnevno, održavat ćete tjelesnu masu i ostat ćete u dobroj formi, što također pomaže zdravlju.

Za zdravo srce preporučuje se aerobno vježbanje (hodanje, trčanje, bicikliranje) umjerenog intenziteta koje traje najmanje 30 minuta, najmanje četiri puta sedmično. Postepeno povećavajte aktivnost.

3. Zdravo se hranite

Uravnotežena prehrana jedan je od glavnih kontrolnih čimbenika za bolesti srca. Jednako je važno i koliko jedete. Prejedanje može dovesti do unosa više kalorija što može biti štetno za vaše srce. Počnite koristiti manje zdjele ili tanjire kako biste lakše kontrolirali svoje porcije i postepeno se navikli jesti pravu količinu hrane. Korisno je planirati svoj jelovnik dan ili sedmicu unaprijed. Evo šta bi trebala sadržavati prehrana za zdravo srce:

* Voće i povrće

Sadrže hranjive tvari poput vitamina, minerala i vlakana koje pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Dokazano je da je prehrana temeljena na biljkama smanjuje rizik od srčanih bolesti.

* Cjelovite žitarice

Umjesto rafiniranih proizvoda uvijek birajte cjelovite žitarice. Sadrže mnogo vlakna i imaju važnu ulogu u reguliranju krvnog pritiska. Brašno od cjelovitog pšeničnog zrna, hljeb od cjelovitog zrna, smeđa riža, kvinoja, proso, heljda, ječam, zobene pahuljice neki su proizvodi od cjelovitog zrna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…