ZDRAVLJE

Ovih šest kućanskih predmeta su puni bakterija a koriste se svaki dan: Čistite ih temeljitoBakterije se nalaze svugdje pa čak i na mjestima na kojima to najmanje očekujete, uključujući i neke uobičajene kućanske predmete koje koristite svaki dan.

Kako biste osigurali da vaš dom ostane svjež i čist, potrebno ga je rutinski čistiti, najmanje jednom sedmično. Osim toga, dezinfekcija predmeta i površina izbjeljivačem ili drugim vrstama dezinficijensa također može pomoći u ubijanju bakterija ili virusa. U nastavku saznajte koji su to kućanski predmeti leglo bakterija.

Prema studiji iz 2022. godine objavljenoj u Journal of Applied Microbiology, spužve za suđe zadržavaju više bakterija nego četke za suđe.

– Salmonela i druge bakterije bolje rastu i preživljavaju u spužvama nego u četkama, a to je zato što se spužve u svakodnevnoj upotrebi nikad ne osuše. Jedna spužva može sadržavati veći broj bakterija nego što ima ljudi na Zemlji, otkrio je jedan od autora studije Trond Moretro za CNN.

Kuhinja bi trebala biti čist prostor jer je to mjesto gdje pripremate sve svoje obroke, ali u njoj se može naći mnogo bakterija. Prema međunarodnoj studiji NSF International, kuhinja je najprljaviji prostor u kući. Prljavija je čak i od toaleta. Kuhinjska krpa je još jedan uobičajeni kućni predmet koji može biti pun bakterija. Prema istraživanju Američkog društva za mikrobiologiju iz 2018., 49 posto kuhinjskih krpa provjerenih u studiji sadržavalo je bakterije čiji je broj rastao u kućanstvima s više članova. Krpe korištene za više namjena (tj. sušenje ruku, brisanje ili čišćenje površina i brisanje posuđa) sadržavale su veće količine bakterija od krpa koje su korištene samo jednom. Osim toga, vlažne krpe imale su više bakterija nego suhe.

Znanstvenici su promatrali uzorke briseva s površina koje dolaze u dodir s hranom i s površina koje služe za pripremu. Ono što su istraživači otkrili doista je alarmantno. Fekalni koliformi otkriveni su u 44 posto domova (često u sudoperima, kuhinjskim krpama i spužvama za suđe), a E. coli je bila prisutna u 15 posto domova (uglavnom u sudoperima).

Mnoge stvari koje se povezuju s čistoćom uopće nisu tako sanitarne. Primjerice, držač četkice za zube i četkica za zube još su jedno leglo bakterija. Istraživači iz NSF International identifikovali su određenu vrstu bakterije pod nazivom Klebsiella michiganensis na držaču četkice za zube. To je jedinstvena koliformna bakterija koja je dio iste obitelji kao i E. coli, a obično se pojavljuje u fekalnim tvarima. Osim toga, NSF International studija utvrdila je da je 64 posto držača četkica za zube imalo plijesan i gljivice na sebi.

Ručke česmi u kupatilu 

Redovito dezinfikovanje ručki česme u vašem kupatilu navika je koju morate steći. Istraživači NSF-a uzeli su briseve određenih kućanskih predmeta kako bi identifikovali koliformne bakterije. Ručke česme, koje dodirujete prije i nakon čišćenja ruku i lica, uključuju 9 posto koliformnih bakterija. Osim toga, 27 posto ručki sadržavalo je plijesan i gljivice, a 5 posto stafilokok.

Prema istraživanju iz 2021. godine objavljenom u Journal of Applied Microbiology, nakon što pustite vodu u WC školjci, virusi i bakterije mogli bi se raspršiti na vanjske dijelove WC školjke poput ručke i sjedala, ali i na druge površine u kupatilu. Osim toga, bakterije salmonele mogu se nakupiti ispod ruba WC školjke i tamo ostati do 50 dana. Korištenje automatskog čistača WC školjke može smanjiti količinu mikroorganizama raspršenih tokom puštanja vode u WC školjci, prenosi 24sata.hr.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top