ZDRAVLJE

OVIH PET NAMIRNICA BISTE TREBALI IZBJEGAVATI PRIJE SPAVANJAMnogi od nas navečer požele nešto prigristi, ali nutricionistica Eliza Loukou za The Sun otkriva kako konzumiranje određenih namirnica prije spavanja nije nimalo dobra ideja.

Dodaje da, iako postoji hrana koju možemo sigurno konzumirati i koja nam neće poremetiti kvalitetu spavanja, jesti kasno navečer treba izbjegavati.

Prema njezinom mišljenju, ovo je pet najgorih namirnica koje možemo pojesti prije spavanja.

ČOKOLADA

Kako objašnjava nutricionistica Loukou, čokolada sadrži velike količine kofeina koje loše djeluju na kvalitetu našeg sna, odnosno mogu dovesti do nesanice. Isto tako, čokolada ima i puno šećera zbog čega također nije najbolji izbor za jelo prije spavanja.

SIR

Ovaj ukusan međuobrok zapravo je jedna od najgorih namirnica koje možete pojesti prije spavanja, smatra nutricionistica. Naime, sir, a naročito zreli, u sebi sadrži visoke razine aminokiseline zvane tiramin koja budi energiju te zbog toga može štetiti našem snu. Tiramin potiče nadbubrežnu žlijezdu da oslobađa hormone koji uzrokuju da se osjećamo budnima.

ZAČINJENA I MASNA HRANA

Da bi naše tijelo uspjelo pravilno probaviti masti iz hrane, treba vremena. Upravo zbog toga namirnice koje su masne trebalo izbjegavati jesti prije spavanja, a isti je slučaj i sa začinjenom hranom. Osim toga, začinjene namirnice mogu ometati regulaciju temperature našeg tijela, a za to je potrebna visoka razina energije, što duboko spavanje čini prilično nemogućim.

SLADOLED

Konzumiranje slatke hrane prije spavanje može dovesti do naglog porasta razine šećera u krvi koja se kasnije spušta tokom spavanja. To je slučaj sa sladoledom, kao i sa slatkišima, kolačima i keksima. Prema Healthlineu, hrana koja uzrokuje značajne skokove i padove razine šećera u krvi potiče otpuštanje hormona poput adrenalina i kortizola, što može dovesti do problema sa spavanjem.

SLANE GRICKALICE

Ono što mnogima čini grickalice toliko ukusnima je sol. Nažalost, previše soli može dehidrirati tijelo dok također povećava zadržavanje vode, uzrokujući umor i iscrpljenost, objašnjava nutricionistica. Studija Evropskog društva za endokrinologiju otkrila je da slana hrana, poput čipsa, može uzrokovati probleme sa snom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top