Kada dođu hladniji dani, organizmu je potrebno više onih namirnica koje sadrže vitamine, a posebno vitamin C koji je ključan za borbu protiv virusa i bakterija.

Posebno je važno šta unosimo od hrane u organizam u jesenjem i zimskom djelu godine kada nam je i koža suha, ali i kada je malo svežeg voća i povrća koje može da zadovolji dnevne potrebe našeg tijela za vitaminima. 

Kad smo kod ovih vitamina, biljaka i sl, čisto da ponovimo – nikad ništa od toga nije lijek, ne liječi, može biti “ljekovito”, kako kaže narodna medicina, odnosno, “tvrde da pomaže u borbi protiv bolesti”.

Nutricionisti preporučuju da bi u periodu od novembra do aprila u ishranu obavezno trebalo uvrstiti pet namirnica. Poželjno je da ih u ovim mjesecima imamo skoro svakodnevno na jelovniku.

1. Cvekla

Ovo povrće trebalo bi da bude obavezan dio ishrane u kasnim jesenjim i zimskim mjesecima. Osim toga što se ona i u ovo doba godine može naći u svježem stanju, pa je samim tim “zlata vrijedan” izvor vitamina i minerala, cvekla čiji se korijen koristi u ishrani pravi je poklon za ovo doba godine zbog hranljivih vrijednosti kojima obiluje.

Bogata je vitaminom C, beta-karotenom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom.

2. Jaja

Jaja su izvor vitamina B2, B12, A i E, željezo, cinka, ali i fosfora. Pored toga, žumance je riznica kalcijuma i željezo i kada ga konzumirate zadovoljava skoro 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim mineralima.

Jaje sadrži i devet, za naše tijelo veoma značajnih aminokiselina. Jaja bi trebalo jesti često, naročito u hladnije doba godine. Osim toga, nutricionisti ih preporučuju u restriktivnim režimima ishrane, kada želite da izgubite višak kilograma.

3. Mrkva

I ona zimi može da se nađe u svježem stanju. Odavno je poznato da je odlična za vid, a ujedno je i prava blagodat za kožu kada su dani hladni i vjetroviti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…