ZDRAVLJE

OVI LIJEKOVI MOGU DA VAM UGROZE MENTALNO ZDRAVLJE: FARMACEUTI UPOZORILI SVE KOJI IH KORISTE, PRAVITE VELIKU GREŠKUJako je važno da pacijenti naglase farmaceutu koje lijekove piju prilikom kupovine drugih lijekova i preparata sa režimom izdavanja bez ljekarskog recepta kako bi izbjegli moguće interakcije lijekova.

Najčešći okidači koji prete mentalnom zdravlju su osjećaj ugroženosti, narušeno tjelesno zdravlje, loše finansijko stanje, nestabilnost po pitanju posla, problemi u partnerskim odnosima i odnosima sa ljudima, stres, tragedija, usamljenost.

Osvijestiti okidače za loše mentalno i emotivno stanje kao i načini za sprječavanje ulaženja u rizike, ključ je za prevenciju mentalnih poremećaja.

Svjetska zdravstvena organizacija definisala je zdravlje kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti”. Da bismo sebe smatrali zdravom osobom treba da ocijenimo naše mentalno i telesno zdravlje visokom ocjenom i da razumijemo da su tijelo, um, emocije i duh u neraskidivom i zavisnom odnosu.

Farmaceuti, kao jedni od najpristupačnijih zdravstvenih radnika u jedinstvenoj su poziciji da prepoznaju znake i simptome narušenog mentalnog zdravlja.

Greška koju prave pacijenti

Kako bi doprinjeli boljem stanju ovih pacijenata farmaceut informiše pacijenta o programima podrške, ohrabruje ga da potraži pomoć i razgovara o svojim mentalnim problemima sa svojim ljekarom primarne zdravstvene zaštite.

Ovdje je uloga farmaceuta od velikog značaja, u smislu da smo mi tu da detaljno objasnimo pacijentu čemu je lijek namenjen, kakve efekte može da očekuje, kako se lijek uvodi, koji je režim doziranja, koji su rizici od samoinicijativnog prekida terapije, kao i uticaj ovih lijekova na upravljanje motornim vozilima, koji neželjeni efekti se mogu javiti nakon primjene lijeka i kod kojih neželjenih efekata je potrebno da se jave svom izabranom ljekaru”, ističe Glavonjić.

Jako je važno da pacijenti naglase farmaceutu koje lijekove piju prilikom kupovine drugih lijekova i preparata sa režimom izdavanja bez ljekarskog recepta kako bi izbjegli moguće interakcije lijekova. Farmaceut je tu da svojim znanjem i vještinama podrži pacijenta, prati napredak i pruži potrebne informacije u svim fazama terapije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top