ZDRAVLJE

OVE OSOBE NIKAKO NE BI SMJELE JESTI CVEKLU: STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE ONA UOPĆE ZDRAVA KAKO SMO MISLILISok od cvekle i sama cvekla povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, a samo neki od njih uključuju poboljšani protok krvi u tijelu.

Prepuna je hranjivih materija i sjajan izvor vlakana i folata. Može se jesti i sirova i kao takva veoma je ukusna, no ljudi ju češće konzumiraju kuvanu ili ukiseljenu.

Sok od cvekle i sama cvekla povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, a samo neki od njih uključuju poboljšani protok krvi i niži krvni pritisak.

Cvekla ima širok spektar zdravstvenih prednosti, a sadrži i mnogo nutrijenata – folnu kiselinu, mangan, kaliujum, C vitamin, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor i vitamin B6.

Studija iz Britanskog sveučilišta iz 2015. godine sprovela je testiranje nad 68 osoba s povišenim krvnim pritiskom. Učesnici su za vrijeme istraživanja pili 250 mililitara soka od cvekle dnevno te su autori studije nakon nekog vremena otkrili kako im je došlo do značajnog snižavanja krvnoga pritiska, prenosi Medical News Today. Oni smatraju da je na to uticao nivo nitrata u soku od cvekle te svima koji boluju od visokog krvnog pritiska preporučuju konzumiranje povrća s visokim udjelom nitrata.

Cvekla je bogata antioksidansima, tačnije betaninom koji je važan zbog enzima glutationa. Glutation je jedan od najvažnijih hranjivih sastojaka u tijelu te pomaže recikliranju i proizvodnji antioksidanata za održavanje staničnog zdravlja. Presudan je za detoksikaciju u jetri, prenosi WellnessMama.

Cvekla sadrži antioksidans koji se naziva alfa-lipoična kiselina. Ovaj spoj može pomoći u snižavanju nivoa glukoze te povećava osjetljivost na insulin.

Iako koren cvekle ima mnogo zdravstvenih dobrobiti, njeni zeleni listovi također se mogu kvalitetno iskoristiti. Listovi su dobar izvor luteina i zeaksantina koji pomažu u poboljšanju zdravlja očiju. Prema istraživanju objavljenom u časopisu American College of Nutrition, lutein i zeaksantin su jedini karotenoidi za koje se navodi da su prisutni u oku. Oni djeluju kao antioksidanti koji štite zdravlje očiju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top