Organizacija “Reporteri bez granica” saopćila je da je ove godine zabilježila najveći broj zatvorenih novinara širom svijeta i da ih je najviše u Bjelorusiji, Mjanmaru i Kini.

Do 1. decembra, ukupno se 488 medijskih profesionalaca našlo u zatvoru samo zbog toga što su radili svoj posao, navodi se u godišnjem izvještaju o slobodi medija. To predstavlja povećanje za 20 posto u poređenju sa prethodnom godinom, prenijela je agencija DPA.

– Ovaj izuzetni rast broja proizvoljnih pritvaranja vjerovatno se može pripisati grupi od tri zemlje čije su vlade indiferentne prema težnjama većine svojih građana za demokratijom – navode autori izvještaja.

U Mjanmaru, gdje je vojska ponovo preuzela vlast 1. februara, 53 novinara trenutno se nalaze u zatvoru. Prije godinu dana bilo ih je samo dvoje.

U Bjelorusiji, gdje je predsjednik Aleksandar Lukašenko pobijedio na kontroverznim izborima u avgustu, 32 novinara su u ovom trenutku iza rešetaka, a prošle godine ih je bilo sedam.

Jačanje kontrole Kine nad Hong Kongom dovelo je do pogoršanja situacije. Trenutno se Nacionalni zakon o bezbjednosti koristi kao izgovor za pritvaranje najmanje deset novinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…