ZDRAVLJE

OVA NAMIRNICA UBRZAVA METABOLIZAM I ČUVA SRCE, A TU ČUDIMA NIJE KRAJ: NE MOŽETE NI ZAMISLITI KOLIKO JE DOBRAKukuruz je jedna od omiljenih sezonskih namirnica koja nije samo vrlo ukusna i jednostavna za pripremu već donosi mnogo dobrobiti za naše zdravlje ako je redovno konzumiramo.

Kako objašnjavaju dijetetičari, kukuruz sadrži malo kalorija, a velike količine ugljenih hidrata, aminokiselina, vitamina B, folne kiseline, niacina, fosfora, kalijuma i magnezijuma, donosi WebMD. Upravo zbog toga savjetuju da bi ovu namirnicu trebalo da jedemo što češće.

Zahvaljujući njegovim mnogobrojnim nutritivnim vrijednostima, konzumacija kukuruza ima mnogo benefita. Jedan od njih je smanjenje rizika od bolesti srca i krvnog sistema. Kako objašnjavaju stručnjaci, ova namirnica odličan je izvor kalijuma, esencijalne materije koja pomaže regulaciji krvnog sistema održavajući odgovarajući protok krvi i snažan rad srca.

Kukuruz sadrži i lutein, karotenoid sličan vitaminu A koji se najčešće nalazi u voću i povrću. Poznat je po smanjenju rizika od makularne degeneracije, katarakte i mnogih drugih očnih bolesti. Isto tako, konzumacija kukuruza pridonosi boljem zdravlju naše probave.

Razlog je to što ova sezonska namirnica obiluje dijetalnim vlaknima koja su neophodna za održavanje zdravog načina života, a nude i mnoge druge prednosti poput regulacije pražnjenja crijeva, upravljanja nivoom šećera u krvi i ubrzavanja metabolizma koji pomaže pri mršavljenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top