ZDRAVLJE

OVA JEFTINA NAMIRNICA TAKO LAKO PODIŽE ŽELJEZO U KRVIBogata vitaminima i proteinima, a svako može da je priušti

Nizak nivo željeza u krvi značajno utiče na kvalitet života. Željezo ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma. Posljedica nedostatka gvožđa u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom. Jedini siguran način da provjerimo da li imamo manjak gvožđa u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.

Provjerite nivo gvožđa u krvi, ako imate neki od sljedećih simptoma:

Brzo se umorite, čak i nakon dugog spavanja i odmora

Imate kratak dah, čak i nakon malo intezivnije šetnje

Blijeda koža lica

Vrtoglavica i nesvjestica

Lomljivi nokti i kosa

Česte prehlade

Loša koncetracija

Smanjen apetit

Zujanje u ušima

Sindrom nemirnih nogu

Koje namirnice treba da konzumirate ako imate nisko gvožđe u krvi?

U ishrani osoba kod kojih je dijagnostifikovana anemija treba da dominiraju:

iznutrice

meso

pečurke

sušeno voće

zeleno lisnato povrće

rotkivice

Džigerica je jedan od najboljih izvora gvožđa u ishrani – 100 g  sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za gvožđem za žene).

U biljnim proizvodima ima dosta gvožđa, ali od nekih se gvožđe lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili spanać u pitanju).

Mrkva, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i beli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji gvožđa iz namirnica.

Ne zaboravite da kafa, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, kakao, čokolada, špinat i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju gvožđa. Hemoglobin može smanjiti ne samo zbog nedostatka gvožđa, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora. Posjetite doktora, a konzumacija zdrave hrane je uvijek korisna.  

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top