ZDRAVLJE

OVA HRANA JE ZLO ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU: ČESTO UŽIVAMO U NJOJ A NE ZNAMO JEDNU OPASNU STVAR!Štitna žlijezda je veoma važna i nalazi se u dnu vrata.

Proizvodi hormone važne za mnoge sisteme u tijelu, uključujući i hormone koji kontrolišu metabolizam – proces u kom se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitne žlijezde, to se dešava upravo je zato što ona proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitne žlijezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hašimotov tireoiditis, a svi oni mogu da budu prouzrokovani različitim stvarima, kao što je nedostatak joda ili čak genetika. Dijetetičarka Moli Hembri napominje da je najčešće stanje neaktivna štitna žlijezda ili hipotireoza.

Ono što jedete može imati veliki uticaj na stanje štitne žlijezde, a prema Hembri, najgora hrana koju možete da konzumirate, ako su vam dijagnostikovani problemi sa štitnom žlijezdom, je ona koja sadrži goitrogene.

Goitrogeni se mogu naći u brokoliju, karfiolu i kupusu, kao i u soji i prosu. Da biste se riješili eventualnih negativnih efekata povrća, možete ga jednostavno zagrijati.

U radu objavljenom u British Medical Journalu istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana ima važnu ulogu u rješavanju problema sa štitnom žlijezdom, prenosi Index.hr.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top