ZDRAVLJE

OVA BILJKA RASTE I KOD NAS I EKSTREMNO JE OTROVNA: DJEVOJČICA SA SLIKE JE JEDVA PREŽIVJELAAmerikanka Chavana Neuweg svojevremeno je na društvenim mrežama podijelila fotografije svoje kćerkice nakon što se otrovala biljkom koja širom svijeta, pa i kod nas, raste praktično svuda i ima je puno.

Ona je upozorila sve roditelje da povedu računa da njihovi mališani nikako ne dolaze u kontakt sa ovom veoma opasnom i otrovnom biljkom.

-Jučer je moja šestogodoišnja kćerka počela da dobija osip na licu. Uvijek je imala alergije na bube, pčele i biljke, ali ovo se previše brzo širilo. Ovo nije prvi put da ona dobije “gadan” osip, pa smo uradili ono što uvek radimo kada ga dobije (lijekovi, hladne obloge, kupke od ovsene kaše…) Međutim, osip je nastavio da se širi i da otiče. Do ujutru, oko, uho i cijelo lice moje kćerke su bili otečeni i prekriveni osipom i plikovima. Ona je imala probleme sa disanjem, djelovala je letargično i iscrpljeno. Odveli smo je kod ljekara i dali su joj lijek protiv otrova. U ovom momentu još uvijek nismo bili sigurni o čemu je riječ i gdje je mogla da dođe u kontakt sa otrovom. Do uvečer se osip i dalje širio, a lice joj je i dalje bilo izuzetno otečeno. Nije mogla da govori i spavala je cijeli dan”, objasnila je ova mama iz Ajove.

Palo joj je na pamet da je možda u problem u nekim biljkama u njihovoj bašti.

-Potražili smo u dvorištu biljku koja je mogla da izazove ovako lošu reakciju. I pronašli smo je. Bili smo stvarno iznenađeno. Naše imanje, ali i imanja naših komšija su prekrivena stotinama veoma opasnih biljaka koje se zovu KUKUTA. Nakon pretraživanja sa čim imamo posla, shvatili smo da je gore nego što smo očekivali. Naša kćerka je pomirisala vrh ovog “cvijeta”, progutala ga i dobila jednu od najgorih reakcija koju sam vidjela. Ova biljka može da bude smrtonosna, smatra se jednom od najsmrtonosnijih u Americi. Izgleda kao bezopasni korov, ali može da naraste i preko tri metra. Često je ima pored potoka, pruga ili u nekom jarku. Utiče na nervni sistem i može da izazove paralizu nerava i mišića, ubrzan rad srca, povraćanje, mučninu, bol u mišićima, napade, gubitak govora i još mnogo toga. Biljka je toliko opasna da ako je nađete, u Americi treba da pozovete nadležne, jer oni treba da je otklone, jer je nazkonito da to radite sami. Također, nemojte je spaljivati, jer bi to moglo da dovede do toga da se otrov prenosi kroz vazduh”, dodala je Čavana.

Liči na peršun, ali ima dvije bitne razlike!

Kukuta je biljka koja na Balkanu, raste na svakom koraku, posebno u divljini. Ono što je sreća, da su trovanja ovom biljkom rijetka jer kukuta odbija neprijatnim mirisom koji podsjeća na mišji urin. Također, na stabljici ima smeđecrveno pjege koje su znak upozorenja, ali i pomoću kojih je možete razlikovati od peršuna jer su im listovi identični.

Cijela kukuta je otrovna, ali najviše otrova ima u sjemenu i cvjetovima gdje se nalaze konin i srodni alkaloidi, koji su veoma opasni. Zanimljivo je da se kukuta, iako veoma otrovna, od davnina u veoma malim dozama koristila i u narodnoj medicini.

Još je jedna zanimljivost vezana za ovu biljku; u antičko doba je bila poznata kao sredstvo za izvršenje smrtnih kazni, pa je tako skončao i slavni grčki filozof Sokrat. Presuđeno mu je da ispijanjem otrova sam sebi oduzme život.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top