ZDRAVLJE

Osjetite li da vas hvata "zimski blues": Evo kako da savladate ovaj poremećajStalni osjećaj tuge, beznađa ili tjeskobe, niska razina energija i povećani umor samo su neki od mnogih simptoma sezonalnog afektivnog poremećaja, kaže psihijatar dr. Ryan Sultan.

Manje sunčeve svjetlosti, hladniji dani, duže noći i manje vremena koje provodimo na otvorenom; sve to može utjecati na naše mentalno blagostanje, kažu stručnjaci i ističu kako u ovim kasnijim mjesecima u godini, a posebno kako dublje ulazimo u jesen i počinjemo razmišljati o zimi, mnogi od nas mogu doživjeti promjenu raspoloženja, što je uobičajeno. Zdravstveni su stručnjaci otkrili zašto se to točno događa, kako se možemo nositi s tim promjenama te kako si možemo ublažiti simptome i poboljšati raspoloženje.

“Zimska tuga ili zimski blues naziv je koji često označava Seasonal Affective Disorder (sezonalni afektivni poremećaj) ili SAD, a odnosi se na vrstu depresije koja se obično javlja tokom jeseni i zime, kada je smanjena izloženost prirodnoj sunčevoj svjetlosti”, objasnio je za Fox News Digital istraživač i psihijatar sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, dr. Ryan Sultan. “Riječ je o poznatom stanju mentalnog zdravlja koje karakteriziraju promjene u raspoloženju i ponašanju, a koje slijede sezonski obrazac”.

“Dok mnogi ljudi tokom zime doživljavaju blaže promjene raspoloženja, SAD predstavlja teži i klinički značajniji oblik ovog stanja”, kaže Sultan, a premda tačan uzrok zimskog bluesa nije u potpunosti shvaćen, vjeruje se da njegovom razvoju doprinosi nekoliko čimbenika. Jedan od primarnih je, kaže, smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, prenosi večernji.hr.

“Smanjenje prirodnog svjetla može poremetiti cirkadijalni ritam i utjecati na proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i melatonina, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i sna”, objašnjava Sultan. Uz manjak svjetla, dodaje, na SAD uvelike utječu i genetski čimbenici, odnosno neravnoteža u određenim moždanim kemikalijama i promjene u razinama melatonina i serotonina.

Prema dr. Sultanu, simptomi zimskog bluesa ili sezonskog afektivnog sezonalnog poremećaja mogu varirati u težini ali obično uključuju sljedeće:

Stalni osjećaj tuge, beznađa ili tjeskobe

Niska razina energija i povećani umor

Povećana potreba za snom i otežano jutarnje buđenje

Žudnja za ugljikohidratima i debljanje

Poteškoće s koncentracijom i donošenjem odluka

Povlačenje i smanjeni interes za aktivnosti

Razdražljivost i pojačana osjetljivost na odbijanje

“Važno je napomenuti da se ovi simptomi obično javljaju u kasnu jesen ili ranu zimu, i povlače se u proljeće kada se dnevno svjetlo poveća”, naglasio je Sultan, a evo što savjetuje:

Koristite svjetlosnu terapiju koja emitira svjetlost punog spektra, oponašajući i prirodnu sunčevu svjetlost.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top